Дефектни спирачки - основна версия за инцидента на гара Пловдив (обзор)

Девет пътници - сред които и 65-годишна българка от Димитровград, пострадаха в неделя около 21.40 часа в района на Централна жп гара-Пловдив заради дефектни спирачки на дизеловия локомотив при прикачването му към международния влак № 493 София - Истанбул. Това съобщиха хора от Локомотивно депо-Пловдив, но последната дума ще имат компетентните органи от София, които ще извършат втори оглед на локомотива и техническа експертиза за установяване на причините за тежкия инцидент.

Дефект в спирачките е основната версия, но разследващите органи от "Пътнически превози" на БДЖ проверяват и за грешка на машиниста. Според осведомени обаче опитният железничар, който карал дизеловата машина, нямал абсолютно никаква вина и това щяло да се види от записите на лентата.

Машината, която стои "запечатана" в Локомотивно депо-Пловдив, изобщо не е пострадала, а удареният от сблъсъка вагон е със счупен прозорец на едно от купетата и е "гариран" в района на Вагонно депо край "Асеновградско шосе".

При прикачването на Централна жп гара-Пловдив дизеловият локомотив се е движел със скорост 20-30 км/час и не е успял да спре. От силния удар са пострадали деветима пътници, намиращи се в първия вагон. Най-тежко е пострадала 65-годишна жена от Димитровград, която е приета във втора хирургическа клиника Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив със счупен нос и травми в областта на корема и гърдите.

С линейки в спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" са откарани и 8 чуждестранни граждани - четирима румънци, сред които и едно дете, трима испанци и един германец, съобщиха от лечебното заведение на "Пещерско шосе". Още в неделя вечерта чужденците са изписани за домашно лечение от УМБАЛ "Свети Георги", а по-късно са извозени с автобуси до Капъкуле, откъдето да продължат пътуването си за Истанбул заедно с останалите 50-ина чуждестранни туристи от злополучния международен влак София-Истанбул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини