Екшън в Дупница: Трима българи в бой със стотици роми

Трима българи влезли в неравен бой със стотици обитатели на ромския кв. Гиздова махала в Дупница в неделя привечер, съобщиха от полицията.

Според очевидци ромите били въоръжени с лопати и дръжки на кирки, с подръчни средства, заканвали се да извадят и оръжие и автомати. Изпратените на място ченгета овладели ситуацията, полицейски патрули останаха в махалата и вчера, за да не ескалира напрежението отново, каза шефът на полицейското управление в Дупница гл. инспектор Борислав Динев.

Всичко започнало от разправия между семейство роми - мъж и жена се карали на улицата за пари. В съседство 6-7 мъже от близкото с. Бистрица ремонтирали къща на свой близък. Единият от младежите извадил джиесема да снима кавгата на ромите съпрузи. Обадил се малко след 15 ч. за инцидента на тел.112. За минути над 100 роми от квартала се нахвърлили на бистричаните.

Христо Михалчев, треньор по таекуондо, борецът от спортен клуб "Славия" Олег Стоянов, студент в НСА, и приятелят им Борис Равенски били удряни с лопати, замервани с предмети. Съпротивлявали се, успели да се приберат в къщата, но нападналите ги тумба роми обсадили дома и настъррено атакували.

Униформените предотвратили саморазправа. Има ранени от двете страни. Един от ромите е със счупена челюст, негови близки го транспортирали веднага в столична болница. Двама от нападнатите са с рани и контузии по главата и тялото, с патрулка са закарани в дупнишката болница за лечение.

"Става въпрос за битов конфликт и инцидент, не за етническо напрежение. Нямаше употребено оръжие, нещата вече са успокоени", каза вчера след обяд полицейският началник на Дупница Динев. 7 души са с предупредителни протоколи, снети са им обяснения. Случаят е предаден на районна прокуратура в Дупница.

Полицейските служители са снели обяснения на установените участници в инцидента и на свидетели. На 7 души са връчени предупредителни протоколи.

По първоначални данни, причина за сбиването е реакцията на един от работниците в къща в квартала, който решил да сигнализира чрез тел. 112, че в близост до къщата, на която работи, има скандал. За случая е уведомена прокуратурата в Дупница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини