Жертвите трябва да имат повече шанс в съда

В Китай смятат, че ако някой е измамен, той сам си е виновен, защото е глупав. Как така ще допуснеш някой да ти вземе нещо, да те излъже? Чист глупак си ти. Азия! Какво да кажа.

В християнството е някак си друго. Половината от божите заповеди са в защита на собствеността - не пожелавай и не кради ни жена, ни стока, ни предмети. Като се има предвид, че повечето убийства стават заради неуредени сметки за имоти и жени, може и тази заповед да я включим в темата „собственост“.

Понятието „правосъдие“ съдържа в себе си тази християнска справедливост - да съдиш според моралните норми и божите заповеди. Откраднеш - получаваш възмездие. Измамиш - също. Или поне така трябва да бъде.

Българското правосъдие изглежда се отдалечава от ден на ден все повече и повече от християнските норми и се държи все повече и повече по китайски. Имаме толкова много закони и институти, които са създадени да защитават гражданите на тази република от мошеници, бандити, крадци, убийци. Ако следим какво се случва с повечето измами, излиза, че системата е дебалансирана. Лошите, най-общо казано, успяват да се измъкнат, а измамените - да пият по една студена вода.

Само преди няколко седмици Крум Сираков, известен от шоуто „Сървайвър Камбоджа“ и от попфолк сцените, разказа потресаваща история. Една сутрин певецът разбира, че дължи близо 160 000 лева, без да знае как и защо е задлъжнял. Съдия-изпълнителят обаче не се интересува от справедливост, а от документи и си иска парите.

Какво се оказва. Мошеници изготвили документи за кредит, като го подписали като поръчител (вътре е забъркан и дядо му, но няма смисъл да преразказваме цялата история). Кредитополучателят спира да плаща, няма доходи и целият кредит, заедно с лихвите към лихваря, се прехвърля на Крум. Крум, разбира се, сезира полицията за измамата, но докато търси истината и се осъзнае, пропуска да обжалва в съда в рамките на двуседмичния срок. Да, ще кажете, такъв е законът. Но припомнете ми, законите не бяха ли, за да има справедливост? Как така ще е справедливо изведнъж да се окажеш длъжник със 160 000 лева, без да си взел стотинка и да няма към кого да се обърнеш?

При разследването в случая на Крум полицията недвусмислено установява фалшив подпис. Намерени са и организаторите на измамата. От признанията на един от участниците в схемата става ясно, че групичката, която урежда кредитите, се занимава с лихварство. Схемата е много елегантна. Уреждат ти кредит от институция, като в този кредит си калкулират предварително незаконната лихва от примерно 40 на сто (между другото заимствано от ислямските банки, които така прескачат забраната на шериата за вземане на лихви). Когато вземеш парите, те си прибират лихвата предварително и след това ти се оправяш с кредита сам.

Става ясно и че тази дейност се извършва отдавна и става въпрос за оборот от стотици хиляди. Печалбите на групата са огромни, а организацията безупречна. Известни са участниците в схемата, установено е, че живеят по начин, който не отговаря на официалните им доходи.

Измамата, която е извършена в случая с Крум, е в огромни размери. Момчето ходи сега от врата на врата да търси възмездие, справедливост, но такава не се очертава. Вратите на властта не се отварят нито за него, нито за стотиците подобни жертви. Да започна ли да изброявам колко държавни органи могат да се самосезират по случая?

Измамниците у нас живеят спокойно. Те вярват в закона. Убедени са, че той е слаб и нищо не може да им направи. А прокуратурата дори я презират. Един фалшив подпис - и един невинен човек ти става роб за цял живот. Дори Сотир Цацаров не може да го отърве. Вижте онези милионери - джебчийската мафия от Варна! Какво стана с нея? Нищо, богатее си постарому.

Казват - момчето да заведе дело за измама срещу бандитите. Ама как да водиш, като нямаш пари, защото са ти запорирали всичко, което имаш? Ще вземеш пак кредит ли? Я вземи, когато дължиш 160 000. А тук става въпрос за престъпление по смисъла чл. 252 от НК - извършване на незаконни банкови сделки.

Прегледах набързо какви дела за лихварство е имало (говорим само за лихварство, дори не и за измама като тази). Има, не е да няма. На 6.11.2013 г. съдът в Габрово оневинява мъж за лихварство. Съдът приема, че са нанесени имуществени вреди в огромен размер и приема факта, че подсъдимият е имал неправомерни доходи в размер на 400 228 лева, но не може да установи по безспорен и категоричен начин, че е извършил престъпление. На 24 януари 2014 г. в Търново мъж е осъден условно за лихварската си дейност. В повечето случаи присдъдите или са условни, или падат на втора и трета инстанция. Все пак с такива доходи човек може да си позволи сериозен адвокат.

Да кажем, че Бойко Борисов изревава в Министерския съвет и разследващите органи се втурнат да гонят престъпните групи за лихварство и измами, хващат ги, арестуват ги, намират годни доказателства. Какво следва? Нищо. Интересното е, че дори да осъдиш измамниците, ти продължавш да дължиш парите.

Случаят с Крум обаче не е единственият. Такива са много и то не само свързани с лихварството. Телефонните измамници, джебчиите, обирджиите по домовете, по полетата. Спомнете си колко много хора останаха без дом, без имот, точно чрез измами с подправени документи, с подправени подписи, с участието на адвокати, нотариуси. Тук трябва да е голямата битка на правосъдието с мошениците. Веднага щом се установи подмяната. Иначе какво, ако години наред се влачиш по дела и докажеш, че твоят имот си е твой - животът си е отминал, нервите са съсипани, остава само горчивината, че държавата, на която чинно си плащаш данъците, те е изоставила, унизила, подиграла.

Измамените обикновено са сварени неподготвени. Никой не очаква, че една сутрин ще се събуди длъжник на мафията. Никой не е чел законите предварително, за да знае в коя минута събитията стават необратими. В същото време един престъпник може да намери хиляди врати в закона, за да избегне възмездието, да се отърве и в крайна сметка да лежи в някое общежитие и на втория месец да го помилват. Излиза така, че законите защитават злосторниците повече от жертвите.

А трябва да е точно обратното. Какво като си изпуснал двуседмичния срок за обжалване. Нали си жертва на претъпление? Жертвите трябва да имат повече шанс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи