Ивайло Калфин: Професионалистът

Има една реформа, която не се опря на кабинета "Борисов 2" - пенсионната. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин намери начин да наложи необходимите промени, като убеди обществото (в лицето на неправителствените организации, синдикатите и работодателите), че няма накъде да бъдат отлагани повече.

Който го може, го може. Правителството още не е направило една година, а планът в социалната сфера е изпълнен на 70%. Освен пенсионната реформа мина законът за семейните помощи, с който бе ликвидирана възможността да се получават "каскадни" детски надбавки, т.е. пари да вземат и малолетната майка, и нейната майка. За стимулиране на отговорното родителство се говори отдавна, но кой знае защо досега не беше пресечена финансово такава разпространена практика като раждането на деца от деца. Ограничиха се и злоупотребите с подпомагането на майките студентки, при това без да се ограничават права. Въведоха се еднодневни трудови договори, нещо революционно в сферата на трудово-правните отношения у нас. Сега нито работниците, наемани сезонно, често наистина за един ден, нито работодателите ще имат оправдание да не плащат осигуровки.

На Калфин му остана да запуши пробойните с отпускането на инвалидни пенсии и да предложи алтернатива на изхвърлените от пазара на труда хора в предпенсионна възраст. Всичко това социалният министър направи тихо, използва енергията си за работа, а не за медийни изяви. Не го видяхме да "лепи етикети" и да размахва пръст от телевизионния екран на "саботьорите" на неговите реформаторски усилия, да гради "барикада" и да заема позицията "който не е с мен, е против мен". Преговорите със синдикатите и работодателите не бяха лесни, но нима някой чу от вицепремиера да ги нарича, например, маши на задкулисието? Но в това няма нищо странно, защото Калфин е дипломат. И в професионален, и в чисто човешки план. Той е зам.-председател на партия АБВ, но напрежението около местните избори не стимулира красноречието му в ущърб на конкурентите, все едно вляво или вдясно.

Той винаги е избягвал конфликтите. Беше кандидат на БСП за президент през 2011 г. Но не си развали отношенията с колегите от другите политически сили въпреки острите сблъсъци по време на кампанията, а и след нея - БСП разпространи в Европейския парламент филм с нарушенията по време на изборите. Не каза лоша дума и за довчерашните си другари от БСП, когато тръгна след Георги Първанов при учредяването на АБВ. Както не го направи и през 1997 г., когато напусна БСП и стана един от учредителите на Евролевицата.

Калфин бе вицепремиер и външен министър в кабинета на Сергей Станишев и по негово време осъдените в Либия български медицински сестри бяха върнати у дома. Операцията бе проведена по дипломатически тихо, а Калфин остана в зоната на тишината и след това, като не се изкуши да издава подробности от кухнята с цел да изземва заслуги. Почти нищо не се чу у нас и за работата му в спецгрупата, която подготвяше плановете на Европейския съюз за новия програмен период. Той бе не само единственият българин в нея, но и единственият представител на Източна Европа и на левицата, като се има предвид, че и тогава Европарламентът бе доминиран от десните сили.

Точно тази дипломатичност, съчетана с професионалната компетентност, превръща Калфин в желан партньор - този, който ще свърши много работа, без да създаде никакви проблеми.

Истината, от която не боли

Калфин умее да изрича истини, без да "боли". Неотдавна каза на глас нещо очевидно - че в България жените работят седем пъти повече от мъжете в грижите за дома, три пъти повече - в грижите за децата, но това не пречи да получават с 13,4% по-ниски заплати и с 40% по-ниски пенсии. Затова през есента ще внесе законопроект за равните възможности, чиято цел ще бъде да се оказва натиск върху работодателите да не дискриминират жените по полов признак.

Другите за него

Калфин е форлайтер

Искам да поздравя министър Калфин най-вече като форлайтер на правителството (премиерът има предвид “форлойфер” - в ските това е този, който се пуска първи - б.р.).

От няколко месеца работи много усърдно. Като премиер му давам отлична оценка. Надявам се дълги години да служим, докато изпълним цялата пенсионна реформа и тя стане факт.

Бойко Борисов, министър-председател

Човек, който търси съгласието

Калфин е човек, който търси съгласието и умее да го намира. Винаги съгласува идеите си със социалните партньори. Не е човек "от системата", но много бързо навлезе в нея и вече се отличава с интересни идеи.

Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, бивш социалeн министър (2013 - 2014 г.)

Умее да общува

Интелигентен, с изключително добра култура на общуване, много консенсусен. Много бързо се ориентира във всяка материя заради добрата си икономическа и финансова подготовка. Може да работи в екип, което е изключително важно. Бързо се ориентира и в социалната сфера, която е сравнително нова за него.

Емилия Масларова, бивш социален министър (2005 - 2009 г.)

Дипломат

Калфин за пръв път вкара дипломацията в социалната политика. Интересно ще бъде да видим резултата, защото често в социалната сфера са необходими боксови ръкавици, а не папионка.

Иван Нейков, бивш социален министър (1997 - 2001 г.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи