Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Проф. Калин Янакиев: Божидар Димитров се самоназначи за главен жрец у нас

Никой сериозен учен не може да има против извършването на археологически разкопки и възстановяването в автентични граници на онова, което принадлежи към нашето минало. Това, на което протестира учената колегия, е злоупотребата с тези разкопки за цели, които нямат нищо общо с духовността.

По този начин теологът проф. Калин Янакиев коментира в студиото пред bTV казуса „Плиска”, в чиято базилика шефът на НИМ Божидар Димитров поръси премиера Бойко Борисов с вода от кладенец с обявена за свещена вода. Историкът заяви преди дни пред bTV, че Ванга му е казала, че ако базиликата бъде възстановена, „България ке се оправи”.

„Не е ли това изключително суеверие – България ке се оправела, когато щели да се възстановят 4 църкви. България ке се оправи когато българите започнат да работят, когато имат добро управление (сега го имат) и когато нещата започнат да вървят, както вървят по европейски. Няма да се оправят никога, ако някакви камъни бъдат подредени”, заяви проф. Янакиев.

Той нарече Божидар Димитров „главен жрец на републиката” и определи тезите му като „възраждането на вечния дух на Людмила Живкова”. По отношение на казуса с Голямата базилика в Плиска професорът посочи, че на първо място няма никакви исторически доказателства, че там е покръстен св. Княз Борис I, а освен това водата не е свещена сама по себе си и трябва да се освети с ритуал.

„Християнството не е сакрален материализъм, нито материалистическа свещеност”, подчерта теологът. Той призова управляващите да престанат да слушат „този много странен мениджър”, който знае какво лекува водата от Плиска и който определя какви флакончета да се раздават с в.Стандарт „при това в една търговска фирма, в чието дъно стои човек, срещу когото огромна част от столичното гражданство през 2013 г. протестираха”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете