Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Проф. Калин Янакиев: Божидар Димитров се самоназначи за главен жрец у нас

Никой сериозен учен не може да има против извършването на археологически разкопки и възстановяването в автентични граници на онова, което принадлежи към нашето минало. Това, на което протестира учената колегия, е злоупотребата с тези разкопки за цели, които нямат нищо общо с духовността.

По този начин теологът проф. Калин Янакиев коментира в студиото пред bTV казуса „Плиска”, в чиято базилика шефът на НИМ Божидар Димитров поръси премиера Бойко Борисов с вода от кладенец с обявена за свещена вода. Историкът заяви преди дни пред bTV, че Ванга му е казала, че ако базиликата бъде възстановена, „България ке се оправи”.

„Не е ли това изключително суеверие – България ке се оправела, когато щели да се възстановят 4 църкви. България ке се оправи когато българите започнат да работят, когато имат добро управление (сега го имат) и когато нещата започнат да вървят, както вървят по европейски. Няма да се оправят никога, ако някакви камъни бъдат подредени”, заяви проф. Янакиев.

Той нарече Божидар Димитров „главен жрец на републиката” и определи тезите му като „възраждането на вечния дух на Людмила Живкова”. По отношение на казуса с Голямата базилика в Плиска професорът посочи, че на първо място няма никакви исторически доказателства, че там е покръстен св. Княз Борис I, а освен това водата не е свещена сама по себе си и трябва да се освети с ритуал.

„Християнството не е сакрален материализъм, нито материалистическа свещеност”, подчерта теологът. Той призова управляващите да престанат да слушат „този много странен мениджър”, който знае какво лекува водата от Плиска и който определя какви флакончета да се раздават с в.Стандарт „при това в една търговска фирма, в чието дъно стои човек, срещу когото огромна част от столичното гражданство през 2013 г. протестираха”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.