Шведската прокуратура ще свали от Джулиан Асандж обвиненията за сексуални престъпления

Обвиненията от страна на шведската прокуратура спрямо Джулиан Асандж за сексуални престъпления ще бъдат свалени следващата седмица заради изтичане на давността им, което може да сложи край на неговия престой в посолството на Еквадор в Лондон, пише The Times, цитиран от "Фокус".

Джулиан Асандж бе обвинен в изнасилване и в склоняване към принудително съжителство. Давността на обвинението изтича на 20 август. Прокуратурата на Швеция не можа да предяви обвиненията си към него заради бягството му във Великобритания. Въпреки това тя издаде заповед за задържането му, действаща на територията на целия Европейски съюз.

В последните три години Асандж се намираше на територията на посолството на Еквадор в Лондон, където получи разрешение да получи политическо убежище. Около сградата на дипломатическата мисия са поставени постоянно полицаи, които да го арестуват ако напусне сградата. Това постоянно дежурство струва на британския данъкоплатец 12 млн. лири.

Джулиан Асандж отказа да се изправи пред шведския съд, въпреки че отрича категорично всички обвинения. Той подозира, че Швеция може да го предаде в САЩ, където ще могат да го осъдят на смърт по обвинения в Шпионаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят