Крисия: Вдъхновението

През лятото на 1994 г. Бог беше българин. Тогава футболният ни отбор начело с Христо Стоичков стана четвърти на Световното в САЩ. Есента на 2014 г. също беше българска. Тогава Крисия Тодорова в компанията на пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови извоюва второ място на детската “Евровизия” в Малта.

Когато Бог раздавал таланта, явно се е впечатлил от Крисия и е отворил щедро торбата си. Крехката 11-годишна девойка от Разград пее, усмихва се и не се оплаква от натовареното си всекидневие. Нищо, че трябва да учи, да пътува, да се среща с не толкова интересни, в повечето случаи - възрастни хора, да разучава нови песни... Дете, а вече истински професионалист. И вдъхновение. Зрители признават, че гледат телевизия само заради нея. Има десетки профили във фейсбук, най-големият от които е с над 171 000 последователи. Песента, с която се представи на “Евровизия”, вече е гледана над 1 млн. пъти в официалния канал в Youtube. След като се върна от Малта, Крисия и сценичните й партньори дълго време бяха обект на обществено внимание, а политици от местно и национално ниво с дни не спираха да ги канят на гости в кабинетите си, за да се снимат до тях. Майка й Ангелина Тодорова е разказвала пред “Труд”, че когато хората я разпознаят по улиците, я спират най-често с думите “Криси, колко си сладка! Пееш прекрасно!”.

А Крисия пее от съвсем малка. Първа таланта й забелязва майка и?, сама изкушена от изкуството - тя е класическа балерина, работила е в операта във Варна. След това с гласа на Крисия се захваща преподавателката и? по пеене в Центъра за работа с деца в Разград Свилена Дечева. На масовата публика Крисия стана любимка, когато се появи в конкурса на “Шоуто на Слави”, където се издирваше партньорка на г-н (Димитър) Андреев. Тогава е едва на 9 години. Когато каза на Слави, че ще изпее песен на Бионсе, водещият възкликна иронично: “Ти сериозно ли ми говориш?” И после всички онемяха от големия й глас. Крисия спечели конкурса и затова от няколко месеца е част от проекта “Запознай се с малките” в “Шоуто на Слави”. Иначе суровият Трифонов изпитва истински респект и обич към малката певица - личи си веднага щом заговори с нея. Докато двамата пееха заедно на концерта на “Ку-ку бенд” в зала “Арена Армеец” през април той през цялото време я държеше за ръка.

За няколко години музикален “стаж” Крисия има куп награди от национални и международни конкурси. И не се спира. В момента е в Крим, където представя страната ни в конкурса за млади изпълнители на поп музика “Детская новая волна”. В класирането пред нея до вчера бяха само представителката на Казахстан Данелия Тулешова и Гайа Каучи от Малта, която е победителка в детската “Евровизия” през 2013 г.

Когато порасне, Крисия мечтае да (о) стане певица или да бъде актриса. При търсенето на представител за следващата “Евровизия” тя сподели, че след като нейната мечта да представи песента си “Планетата на децата” пред света се е сбъднала, сега е време да се сбъднат мечтите и на други талантливи деца. Да се надяваме, че връстниците й ще вдигнат очи от компютъра, за да си помислят какви са мечтите им.

Крисия вече е доказала, че може да бъде вдъхновение с таланта и трудолюбивостта си. Може да бъде и дипломат, който рекламира България.

А талантът й... Хората, които работят с нея, обещават да не допуснат той да се похаби и загуби. За това трябва да се грижат и родителите й. Много е важно и да не й позволят да се вземе прекалено на сериозно и да влезе преждевременно в щампите на класическата БГ звезда, която озарява публиката с фалшива усмивка и високопарни думи. Все пак Крисия е дете и не трябва да си пропуска детството.

Другите за нея

Истински професионалист

Въпреки крехката си възраст Крисия е вече завършен професионалист. Тя със сигурност е разбрала, че спокойствието и увереността на сцената се постигат след дълга и упорита работа. Чак след това идват успехите и удоволствието от изпълнението пред публика.

Колкото до нейния чар, харизма и талант - всички отдавна са се убедили в тях. Крисия винаги идва на репетициите перфектно подготвена, с научени идеално мелодия, текст, фразировка и т.н. Никога не ползва аутокю. Работата с нея е истинско удоволствие и винаги върви неусетно. Колкото до това дали би се изхабил нейният талант... Мисля, че твърде много я обичаме всички, които работим с нея, за да допуснем това!

Евгени Димитров-Маестрото

Вълшебна е

Крисия е нещо изключително. Освен неoспоримия талант и огромните певчески възможности за крехката й възраст, тя притежава нещо, което всеки велик артист трябва да има - магията да вълнуваш хората и да ги накараш да разберат какво искаш да им кажеш с музиката си. Чиста и неподправена - тя е вълшебна, а ние сме късметлии да имаме такова съкровище в страната си!

Дивна, певица

Огромен талант

Много красиво дете с огромен талант. Хубаво е да се случват неща като нея, защото като че ли липсват у нас. Много я харесвам и пожелавам да покори всички възможни върхове и да продължава да сбъдва мечтите си.

Михаела Филева, певица

Силен дух

Крисия е прекрасно дете, което очарова със силния си дух и талант. Има на какво да ни научи с позитивното си отношение към живота. Благодарение на Крисия, Хасан и Ибрахим страната ни получи уникалната възможност да бъде домакин на най-престижния детски песенен конкурс в Европа. Те ще бъдат част от шоуто, което подготвяме на 21-ви ноември в зала „Арена Армеец” и тогава цяла България и Европа ще се наслади на таланта им отново.

Йоана Левиева-Сойър, изпълнителен продуцент на детската „Евровизия“ 2015

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи