Тайните на черния дроб

Лято, нощите все още започват прекалено късно, има време за срещи с приятели на „по едно малко”. Или за повече... Хората се отпускат и вдигат чашата с бира, вино или коктейла много по-често, отколкото го правят през другата част от годината. „Отпускането” може да бъде особено драстично и ако се съчетае с почивката на море или планина. Сякаш тогава всичко е разрешено.

Алкохолът обаче е само част от агресорите за черния дроб. Този орган може да бъде увреден и от различни медикаменти, които често сами си назначаваме, токсини, консерванти, добавки. Това обяснява пред „Труд” д-р Евгения Пирьова, главен асистент в университетската болница „Царица Йоанна” (ИСУЛ) в София.

Увреждането на черния дроб от алкохола зависи от няколко фактора. На първо място това е количеството чист алкохол, което се консумира на ден. За да се изчисли по-лесно рискът за хората, докторите отдавна работят с т.нар. алкохолна единица. И няма никакво значение, когато някой от пациентите ми каже - но аз пия алкохола, разреден с вода или газирана напитка.

Това няма никакво значение с оглед на неговата вредност, важно е какво е количеството, което се поглъща, добавя д-р Пирьова. Една алкохолна единица се равнява на 25 мл концентрат, 85 мл вино или 200 мл бира. Допустимото количество за жени е една алкохолна единица, а за мъже - до 2, на ден. Така човек сам може да прецени дали собствената му „норма” е токсична за тялото му.

Количествата са такива, че мнозина наши сънародници със сигурност биха ги приели скептично. Но това е световна статистика и е определено като средно количество за всички хора. Още повече, че всички сме чували, че има нации, които въобще не могат да пият. И често се чудят на българските традиции всяка вечер да сервираме салатка с ракийка.

Другото, което влияе върху черния дроб, е и времето, през което употребяваш алкохол. Много важно е дали пиеш всеки ден, дали е от година-две или „цял живот”, уточнява д-р Пирьова.

На трето място се нарежда начинът на хранене. Мазните храни, както и тези, пълни с консерванти, също увеличават вредното влияние на алкохола върху черния дроб, добавя д-р Пирьова. Лятото обаче е сезон, в който има много зеленчуци и плодове, така че хората по-малко натоварват важния орган.

Докторите съветват да щадим черния си дроб, защото той е „мълчалив”, даже и да боледува. Иначе казано - симптомите, при които се стига до увреждането му, се появяват прекалено късно, когато се стигне до хепатит или цироза и заболяването е необратимо.

Това става ясно, когато кожата получава жълтеникав оттенък, а човек се чувства вечно много уморен.

За сравнение - гастритът или язвата идват с позивни - болки, гадене, повръщане, които карат хората да потърсят помощта на гастроентеролог.

Черният дроб е централният ни метаболитен орган в организма - през него преминава всичко, което приема човек. Отразява му се дори отслабването или напълняването.

Заради това много опасни за организма са и екстремните диети, които хората най-често правят няколко дни преди отпуските си, само и само да влязат в банските си, обяснява д-р Пирьова. Става дума за рязко отслабване за седмица с 5-6 килограма, когато всъщност се гладува. Така и „площта”, на която се разпределя алкохолът става по-малка и концентрацията му се повишава. И личният, и професионалният ми опит показват, че няма краткотрайна диета, която да е ефективна, казва д-р Пирьова. И допълва - най-добре е да си изградим такъв начин на живот, съчетан с движение, което да поддържа тялото в килограмите, в които се чувстваме добре. Всичко останало има йо-йо ефект, не е безвредно, а винаги ще сте гладни и нещастни. Затова движете се повече, яжте по-малко, но вкусни храни, съветва д-р Пирьова. Тя напомня и на мъжете, които тренират упорито във фитнеса, да бъдат по-внимателни и с приемането на добавки, които допълнително оформят телата им. Прекаляването с тях може да доведе до остра чернодробна недостатъчност, казва специалистката.

Върху черния дроб въздейства и всяка една допълнителна токсичност - като репеленти. Заради това те трябва да се прилагат много внимателно, особено при по-малките деца, чиято кожа е и по-пропусклива, съветва д-р Пирьова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве