Гимнастичка и финансист в ритъма на брейка

Жега, температурата е почти 30 градуса, прозорците са широко отворени и отвън на порции влиза топлият въздух. Но сякаш никой не обръща внимание на горещината. Музиката кънти, а в залата по художествена гимнастика на „Герена“ кипи усилена работа.


В тази атмосфера намираме Невяна Владинова, една от най-добрите ни гимнастички в момента. За „Добре дошли“, без да губи време, тя ни изиграва любимото си съчетание - на лента под звуците на сръбски ритми. И разкрива, че то е направено от нейната треньорка Бранимира Маркова, но и именитата Нешка Робева е помагала много.


„Всъщност Нешка Робева вижда неща, които друг не вижда - разкрива Невяна. - Често използваме елементи от нейното шоу, а това придава една неповторимост на съчетанията ми.“


Като всеки спортист и тя мечтае за олимпиада и таи надежда да е в осмицата. Но всяко нещо с времето си - първо турнирът в София, после световното...
Невяна започва да тренира художествена гимнастика едва 6-годишна в родния си град Плевен. Става случайно. На една разходка с майка си Веселина среща гимнастички.


„Познах ги веднага, те бяха с уредите си - спомня си грацията. - Много ги харесах. Майка ми се заговори с треньорката им, която познаваше. А аз поисках също да тренирам.“


Отначало майка й е против, но не задълго. Отстъпва пред напористото момиче заради дисциплината и послушанието й. А и не иска да повтаря стари грешки. Самата Веселина тренирала художествена гимнастика, но баща й бил против и я спирал. Така съдбата сякаш си казва думата.


„Много, много ми харесваше в залата, запалих се по този спорт“, откровеничи Невяна.
Когато е 11-годишна, нейната треньорка Татяна Димитрова кани колежка от „Левски“, за да й помогне да направи ново съчетание на момичето. От „синия“ клуб пристига Мариана Василева, сега селекционер на националния отбор на Азербайджан.
„Не знам какво тя хареса в мен, но беше много впечатлена и каза, че трябва да отида непременно в София, че имам бъдеще...“, разкрива Владинова.
И идва трудното решение за родителите дали да пуснат момичето си само в големия град. Но се решават на съдбовната крачка.


„Лесен характер е, приятно се работи с нея - споделя треньорката на гимнастичката Бранимира Маркова, с която са заедно вече 5 години. - Хубаво е, че тя лесно преодолява трудностите, над нещата е. Разбира се, понякога има нужда да я сръчкваш (смее се).“


И успехите не закъсняват. Вече 3 години Невяна е в националния отбор, включват я в него на 18 години. Тогава все още се състезава Силвия Митева. Според Бранимира малко късно Владинова влиза в тима, но пък всичко се случва постепенно, естествено и следва своя ход. Треньорката е резервирана към прогнози за нейното бъдеще, но е убедена, че резултатите ще дойдат, когато си свършат работата както трябва.
А за да се случи всичко това, човек трябва да е щастлив и в личния си живот. Това важи с пълна сила и за Невяна. От 3 години тя е щастливо влюбена във Веселин, а вече година и половина живеят под един покрив. Запознават се не къде да е, а в залата на „Герена“. Там той играе брейк, въпреки че по професия е финансист.
„Карам го да ми показва някои неща от танците, дори в съчетанието си на бухалки използвам два брейк елемента - казва Невяна. - Веско разбира много от това, което правя. Следи състезанията ми на живо, посочва ми грешките, винаги е до мен... Много се разбираме.“


През февруари навръх 21-вия й рожден ден Веско подарява на любимата си годежен пръстен. А ритуалът е съпътстван с романтична вечеря. Бижуто пък е поставено в сувенирен детски розов автомобил, каквато е била и мечтата на Невяна.
Двамата не бързат да стягат сватба. Отлагат я за след олимпиадата Рио 2016. Веско иска любимата му да продължи да се развива и усъвършенства като спортистка.
Самата Невяна още не е решила докога ще продължи състезателната й кариера, но вече има идеи с какво иска да се занимава после. Сега следва в Националната спортна академия и рисува отлично, а в живота желае да се реализира като телевизионен журналист или в областта на компютрите. А дотогава ще се наслаждава на танците и музиката в дует с любимия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини