Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Наш талант тренира с първия отбор на „Торино“

Спортното министерство с разяснения за провеждането на Европейската младежка конференция

Испания наложи вето върху проекта за декларация на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Защо икономиката ни ускорява ръста си

Потреблението на домакинствата се увеличава, но темпът на създаване на нови работни места намалява

Експресната оценка за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината показва ускоряване на икономическия растеж до 2,2% на годишна база. За сравнение, през последното тримесечие на 2014 г. реалният растеж беше 1,3%, а през първото тримесечие на 2015 г. – 2%. Темпът на експанзия на икономиката през второто тримесечие на 2015 г. е най-висок за последните четири години. За последно сходни темпове на годишен растеж над 2% бяха отчетени в края на 2010 г. и през първото полугодие на 2011 г.

Ускорението на растежа идва най-вече от крайното потребление, което забързва от 1,1% през първото до 2,1% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Вече година и половина пазарът на труда създава устойчиво нови работни места, което подкрепя трудовите доходи и потреблението на домакинствата. Засиленото потребление вероятно е и една от причините за преминаването от дефлация към лека инфлация (на годишна база) през второто тримесечие на тази година.

Броят на новите работни места обаче, макар и вече значителен, бележи притеснителна тенденция на забавяне през последните две тримесечия (на годишна база). Докато през последното тримесечие на 2014 г. бяха създадени 58,1 хил. нови работни места, то през първото тримесечие на т.г. те бяха 55,7 хиляди, а през второто вече намаляха до 31,4 хиляди. Т.е. ръстът на потреблението, което наблюдаваме от началото на 2014 г., в унисон с оживлението на трудовия пазар, може да се очаква да се охлади към края на 2015 г., ако тенденцията на забавящо се създаване на работни места се запази през втората половина на годината.

В същото време инвестициите (т.нар. бруто капиталообразуване на основен капитал) забавят своя растеж до 1,4% на годишна база през второто тримесечие спрямо 4,4%, 3,3% и 2,1% съответно през предходните три тримесечия. Това вероятно се дължи на намаляването на разплащанията по европрограми, които приключват по стария и са традиционно по-ниски в началото на всеки нов програмен период.

Производството също ускорява ръста си – от 1,2% през последното тримесечие на 2014 г. до 1,7% и 1,8% съответно през първите две тримесечия на 2015 г. Към момента обаче няма детайлни данни кои отрасли са моторите на това ускорение.

Данните за БВП са добра новина, но най-вероятно ръстът на икономиката ще се охлади през второто полугодие, ако се запазят тенденциите на пазара на труда и забавящото се създаване на работни места. А тези неблагоприятни тенденции е много вероятно да продължат заради поредното вдигане на минималната заплата от юли 2015 г., което автоматично води до загуба на заетост при най-нискоквалифицираните, както и заради по-слабия туристически сезон и съответно отражението му върху заетостта в туризма. Все пак икономиката ни към момента има всички шансове да отбележи растеж между 1,5% и 2% през 2015-а, ако няма сериозни външни и вътрешни шокове.

*Препечатваме текста от сайта на Института за пазарна икономика с незначителни редакции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.