Вежди Рашидов: Ларгото ще стане в срок, центърът е пренаселен с паметници

Имаме уверенията на всички, които са ангажирани с проекта, че срокът ще се изпълни. Задължително е това да се случи. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов по време на инспекция на хода на изпълнението на заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", предаде агенция "Фокус." "На 15 ноември строителят трябва да предаде обекта, за да може да влезем в срок и да усвоим европейските средства.

Откриването ще бъде догодина, защото има документация, включване на обекта, одити. Системата е сложна и ще продължи около 3-4 месеца, докато приключим обекта като финансиран от европейски средства", заяви Рашидов. Той посочи, че вече има значителен напредък. "Остава само да се консервират горните слоеве, за да не може да се руши от дъждовете и от атмосферното влияние. Отводняванията са подготвени, има заложена канализация, за да може водите вече да не се събират, както когато тук беше закрито", отбеляза министърът на културата.


"Една голяма част от проучванията на археолозите, които трябваше да стигнат до последния слой, където има археология, беше наслоена и имаше голям обем почистване и отново трябваше да се стигне до необходимите нива", подчерта Рашидов. Той добави, че вътре в античния комплекс главните улици и алеи се настилат, мозайката е вдигната, в момента се реставрира и ще бъде върната навреме. "От нагъванията се е разтеглила и за да не загубим рисунъка, трябва да култивираме средата до максимум, защото няма другаде такава голяма римска мозайка, открита в добър вид", допълни Вежди Рашидов.
Рашидов се възмути и от безразборното поставяне на паметници в центъра на София - "на всеки десет метра".


"Ако отидете във Франция или Рим, ще видите - вървите, вървите и стигате до площадче, шадраванче, скулптура, център, отивате по-натам и същото - разказа министърът. - Тези места трябва да се децентрализират, всеки район да си има свой площад, център. Казал съм нещо простичко - ако намерим законови норми, всеки строител, който инвестира в строителство, да го задължим да естетизира, да направи по една скулптура пред сградата, която е построил, след 10 години ще имаме 10 прекрасни сгради с прекрасни скулптури, тогава няма да има нужда да тичаме до Париж, ще се радваме на София. Трябва сериозно да помислим как монументите да излязат от центъра, защото има опасност един ден някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Изброил съм над 24 скулптури в периметър от 4 декара в центъра."


Рашидов засегна и Англия, където в Лондон имало само два паметника в центъра, във Виена - само на Моцарт, в Германия - един Бетовен.
"Когато има градска среда, поставянето на паметници на културата трябва да се прави по един експертен начин, а не по фейсбук. Градоустройството е много сериозно и отговорно за бъдещето, за децата ни и за младите хора."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини