Въй! Кокошки! В къщата на Баба Тонка!

„Биг брадър” залага и на ексхибиционизма на участниците, защото моралът не носи печалба

Воайорството става толкова безопасно занимание, че никой няма да ти бие два шамара, като те хване да зяпаш в банята на съседката

Длъжен съм да си призная, че и на шега не съм гледал нито минута от нещото, озаглавено „Биг брадър”. Дори не знаех, че вече седем години по някакви причини това, с извинение, риалити шоу не се било излъчвало. От „Биг брадър”, разбира се, спасение няма и често трябваше да изслушвам как наоколо коментират случките и събитията от поредния епизод (ако така се казва) и дори в кръстословиците има „Участничка в „Биг брадър” с четири букви”. (Започва със „з” и завършва на „ара”.)

Този път реших да не се излагам така! Още повече че още в новините водещите Кънчев и Алекс призоваха народа да се залепял за екраните. Тъй че се залепих за екрана.

Така научих, че шоуто е колосално и че е най-великото шоу на планетата. Освен това разбрах, че досега то винаги е започвало в дъжд, че сега дъжд не се сипел, но щели да се посипят звезди. За звездите не знам, но затова пък се посипаха тъпи шеги. Артистката Алекс тръгна да оглежда „къщата” и веднага възкликна: „Въй! Така съм си представяла къщата на Баба Тонка...” (Това „Въй!” ме обезоръжи напълно - стана ми едно мило, защото тук, в Ямбол, блондинките точно така рецитират азбуката: „А! Бъ! Въй!” След това не се засмях дори на термина „тракторски дизайн”.)

Представянето на бъдещите съквартиранти също беше впечатляващо. Изключителна режисура, прекрасен диван и прекрасна слама (дали не беше талаш), електрически крушки (енергоспестяващи, надявам се), мизансцен, съобразен с професиите и манталитета на кандидатите: кой рита топка, кой пие, кой разгъва със замах виртуални монитори, кой обяснява, че татуировките са външният израз на душата (или сърцето, това не го разбрах добре), кой просто пълзи еротично в сламата, кой кърши ръце и вежди и обяснява с кого какво... - всичко, което да ни покаже тия силни (вулканични) характери. Въвеждането им в студиото, оригиналните въпроси на Кънчев и Алекс, още по-оригиналните отговори на участниците, аплаузите и писъците на ощастливената публика... - това просто зашеметяваше поне толкова, колкото и ослепителните декори.

Разправят, че имало кастинг (или може би дори кастинги, не знам, не им разбирам продуцентските тънкости).

Ако наистина е имало такова нещо, то този път си е свършило добре работата. Така окомплектованата странна компания отговаря на всички претенции за толерантност. Сега и правозащитните организации могат да млъкнат удовлетворено (спазен е балансът и в етническо отношение, и по отношение на хайде да не казвам кои младежи), и пациентските организации ще има кого да защитават (според мен сред участниците има жертви на калпава пластична хирургия), и адвокатите, които предполагам още в незабравимата нощ в понеделник са потривали обнадеждено ръце. Ето на - първият скандал вече падна още във вторник сутринта: „Валери Божинов ще съди Нова телевизия заради „Биг брадър”. Причината е в твърдението на модела Кристиян Стойков, че е имал интимни отношения с футболиста”... Бас, че ще има и други!

Очаквах Кънчев и Алекс ей така (в името на съспенса, който дамата дори спомена) да попитат поне един от всичките тия единайсет кастинговани българи и българки дали знае кой е всъщност Биг брадър. Откъде идва това понятие, какво означава?... Дават ли си сметка какъв е смисълът на третия постулат на Биг брадър „Невежеството е сила”?... Каква е разликата между лаф моабета в изповедалнята и онова смразяващо Big Brother is watching you?

Чак за Оруел да ги питат не, за романа също не, но поне филма на Майкъл Радфорд можеше някой и да го е гледал. Етническата щастливка вече живеела в родината на Оруел и Радфорд, тъй че поне тя може би е чувала нещо за „1984”... Или пък да бяха попитали от кумова срама онзи, дето рече: „Определено смятам, че съм по-умен от масата хора” - че поне той да им измие очите.

Майтапя се, де. Изобщо не съм очаквал подобно нещо - очевидно не се вписва в концепцията на това, с извинение, риалити.

Но не разбирам каква въобще е концепцията на „Биг брадър”. В другите телевизионни формати има някакво състезание, съревнования на умения; там се появяват хора, чиито таланти дори ги превръщат чат-пат в звезди. Там хората пеят, танцуват, имитират, ако щете, а сега вече и пишат - тук в какво се състои надпреварата?! В надприказване? В издръжливост? Издръжливост на какво? Аз наистина не съм гледал нито веднъж „Биг брадър”, но ако се вярва на водопадите от отзиви излиза, че в Къщата се ругаят, понякога направо се псуват, подлагат си динени кори... - за другите неща, които били излъчвани по някакъв денонощен канал, да не говорим.

За какво е тогава „Биг брадър”? За кого е създадено и към кого е насочено? Наистина ли са прави критиците му, че то разчита на вроденото (?!) воайорство на човека? На нездравото любопитство да надзърташ през пердето на комшията! Пък и в нужника му (дето Алекс го показа с такова удоволствие)... На още по-нездравото подслушване на чужди разговори и кавги...

Добре, но ако критиците са прави, то тогава изниква простичкият въпрос: „Биг брадър” поощрява ли всичко това? Толкова повече, че воайорството в случая е напълно безопасно занимание - то ти се предлага не от някоя кабеларка, а от една все пак национална телевизия и никой няма да ти бие два шамара, като те хване да зяпаш в банята на съседката.

„Биг брадър” залага и на ексхибиционизма на участниците. Не знам дали е било така в предишните сезони, но този започна именно с ексхибиционизъм, да му се невиди! Хем поощрен, режисиран. (Съвсем между другото: „ексхибиционист” има, „ексхибиционистка” не; когато мъж го практикува, е престъпление, „непристойни действия на публично място, грубо нарушаващи обществения ред и морала”, а когато жена се съблича - изкуство. Както и да е...)

За агресията в шоуто да не говорим. „И после искаме морал, няма такова понятие в България!” - пишеше вчера в един форум, който инак е раят на хейтърите. И май ще излезе прав човекът... Моралът не носи печалба.

ПП: Знам, че някой ще каже: „Ами не го гледай бе, бунак! Като не ти харесва - не го гледай!” Точно това смятам да направя. Няма да го гледам. Началото ми стига. И съм сигурен, че няма да съм единственият. Напук на пийпълметриите им!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи