Илън Мъск представи специален тунел за намаляване на трафика (ВИДЕО)

Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Глобяват кмета на Царево заради замърсяването на водата в Лозенец

РИОСВ-Бургас ще глоби кмета на Царево инж. Георги Лапчев за допуснато замърсяване с непречистени отпадъчни води от ПСОВ-Лозенец, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.

Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система през аварийния изпускател на входната шахта на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в с. Лозенец. Това установи проверката на РИОСВ-Бургас, направена на 28 и 29 юли 2015 г. Допуснатото заустване е нарушение на издаденото за обекта разрешително. На кмета на община Царево РИОСВ-Бургас ще състави акт по Закона за водите. Санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.

Непречистените води от обекта са заустени в дерето, вливащо се след 1500 м в Черно море, на територията на централния плаж в Лозенец. При проверката са взети еднократна и съставна средноденонощна водни проби от пречистените отпадъчни води на изхода на ПСОВ – с. Лозенец. Резултатите показват превишения на нормите за неразтворени вещества, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород и азот амониев.

ПСОВ – с.Лозенец е собственост на община Царево и третира отпадъчните води на с. Лозенец и вилно селище „Лозенец“. В схемата на съоръжението е включено механично и биологично пречистване. Обектът е претоварен през летния сезон и с недостатъчен капацитет за пречистване на постъпващите води от канализационната система.

Последвалата на 11 август проверка, направена от експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), РИОСВ – Бургас, РЗИ-Бургас, РЛ-Бургас и община Царево, не установява преливане на непречистени отпадъчни води през аварийния изпускател на входната шахта на съоръжението. При направения оглед на дерето, при вливането му в морето, е усетена специфична миризма на канализационни води. От мястото са взети проби морска вода за физикохимичен анализ от Басейнова дирекция – Варна. Резулатите от анализа потвърждават наличието на органично замърсяване с битово-фекален характер. Нормите за добро качество на крайбрежните морски води са превишени в момента на проверката. След направените от РЗИ-Бургас микробиологични изследвания, на 19 август е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната „Лозенец-Централен плаж“. Установените отклонения от нормите за качество на водите и замърсяването крият риск за здравето на къпещите се.

Предстои съвместна проверка на РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, БДЧР и община Царево за търсене на друг вероятен източник на замърсяване, както и нова проверка на ПСОВ – с. Лозенец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.