Томислав Дончев: Проблемът с горивата не е само цената

Цената не е единственият проблем при горивата, а и качеството му. Картел се доказва трудно. Друг проблем, е че когато си платите за 10 лв. гориво, трябва да има гаранции, че в резервоара ви са влезли толкова литри, за колкото сте си платили. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той е категоричен, че има дефекти в пазара с горива в България.

"При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори за клиенти, да се конкурира, но в България това не се случва. Представете си, че имате 2-3 бензиностанции и решавате да се борите за голям пазарен дял, но с цени по-ниски с 5 стотинки от цените на другите. Другият начин да се борите за по-голям дял е и с цените, с които продават другите. Вие избирате втория вариант и така ви излиза сметката", обясни Дончев.

Дончев уточни, че Комисията за защита на конкуренцията вече е стартирала секторен анализ и изрази надежда резултатите да излязат скоро. "Надявам се комисията да направи безпристрастен анализ", допълни Дончев.

Същевременно, той посочи, че държавата не определя цените на дизела и бензина и не ги продава: "Пазарът е автономен и пазарът би трябвало да казва каква е цената".

Вицепремиерът изтъкна, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини