Румяна Бъчварова - министърката на кризите

Заради серията от катастрофи по пътищата, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова разреши на катаджиите да спират нарушители без срещите им да бъдат снимани. А от седмица им даде и право да догонват с коли и мотори прегрешилите шофьори. Мерките се предприемат заради поредната криза, застигнала министърката през шестте месеца, откакто пое МВР.

Политиците често обичат да спорят кое е криза и кое е катастрофа. Но комай от години са единодушни, че кризата с катастрофите в България е постоянна, а жертвите - ужасно много от 1964 г. насам, независимо от какви ли не мерки, обявявани шумно от вътрешните министри на всевъзможни правителства.

Румяна Бъчварова ръководи МВР от 11 март т.г. Тя бе предложена от премиера Бойко Борисов и избрана от парламента, след като бившият вътрешен министър Веселин Вучков подаде оставка. Отдавна е забравена темата за спора между Борисов и Вучков - дали и как да бъдат сменени шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Но ключовата фраза оттогава остана - че раздялата е заради изгубеното доверие между премиер (Борисов) и вътрешен министър (Вучков).

Бъчварова работи с Борисов от 2009 г. и засега няма признаци (поне външни) доверието помежду им да е разклатено. Всъщност то е двупосочно - не е за вярване, че Бъчварова би приела поста, ако няма доверие в опита на премиера като бивш главен секретар на МВР. От стенограмите на Министерския съвет се вижда, че взаимното доверие остава същото и в последната половин година, когато министърката е застигана от криза след криза.

Ето само част от тях. Повече от 2 години продължава потокът от бежанците по турската граница, в която МВР е на първа линия. В последната седмица се появи опасност и откъм Гърция и Македония. В Гърмен, а по-късно и в софийския квартал “Орландовци”, започнаха протести срещу ромските гета и битовата престъпност. Синдикатите в МВР се обявиха против пенсионната реформа и преструктурирането в пожарната и поискаха оставката на Бъчварова. Клип показа как четири ченгета слагат белезници на пийнало момиче и бе свикан граждански протест срещу полицейското насилие. След продължителна суша и жега избухнаха горски пожари. Две деца бяха убити при гонка на автоидиоти в Лесидрен...

Такава серия от лоши новини може да понесе сравнително нормално само човек от журналистическите среди, каквато е и Бъчварова. Тя е дъщеря на известния журналист Генчо Бъчваров (1928-2011) - последният главен редактор на в. “Отечествен фронт”. Без самата тя да е работила като журналистка, това е професията на сестра й, на дъщеря й и на мъжа, който е баща на двете й деца.

Бъчварова е завършила социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и от 1985 г. до 1995 г. ръководи отдел “Анализ на програмата” на БНР. Преминала е обучение по воденето на предизборни кампании в САЩ, както и за политически кампании във Великобритания. От 1995 до 2001 г. е директор проучвания в “Маркет ТЕСТ” АД, а между 2001 и 2009 г. ръководи социологическата агенция “Маркет Линкс” ООД. През 2009 г. става шеф на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, а от миналата есен е вицепремиер по коалиционната политика и административната реформа във второто правителство на Борисов.

Румяна Бъчварова: Скептиците ме мотивират най-много

“Благодаря на всички - и на тези, които изразиха скептицизъм, те ме мотивират най-много”, каза от парламентарната трибуна Румяна Бъчварова на 11 март, след като депутатите приеха кандидатурата й за вътрешен министър със 139 гласа “за”.
“Приех тази номинация да бъда вътрешен министър, защото в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена, няма колебания за посоката. Не приемам обвинения, подозрения. Държа да има резултати. От дебатите станаха ясни две неща - едното е, че съм жена, благодаря, че го забелязвате, и второто е, че приоритетите на МВР са общи за всички.”

За нея

Тя е шанс за сектор “Сигурност”

"Досега не е имало кабинет в демократичната история на България, в който да не е имало смяна на министри. Това не е обезателно лошо. Считам, че Вучков беше добър вътрешен министър, но Румяна Бъчварова е нов шанс за целия сектор “Сигурност” поради това, че има липса на предишна обвързаност с този сектор. Бъчварова е нов шанс за истински граждански контрол, тъй като шефът на МВР е най-големият ни полицай." Томислав Дончев, вицепремиер

Оперативната работа в МВР е занемарена

"МВР не трябва да бъде след събитията. МВР трябва да бъде повече с функции за превенция. За кв. “Орландовци” кметът на София каза, че трябва да има повече полицейско присъствие, защото се очаква да има ескалация на напрежението, а тя вече се задаваше. Чак по-късно полицията си свръши прекрасно работата. Смятам, че оперативната работа е малко занемарена. И точно в това е проблемът - липсва изпреварваща информация за подготовката на подобни събития." Цветан Цветанов, депутат, зам.-председател на ГЕРБ

Това е едно екзотично назначение

"Номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър е едно екзотично назначение. Бъчварова несъмнено има качества, но тя е формално министър на вътрешните работи. Фактическият министър е Борисов. Интересно е да се наблюдава как тя се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор." Атанас Мерджанов, депутат от БСП

Надявам се да успее

През последните 10 години не мога да си спомня успешен вътрешен министър. Нейната успешност зависи от това дали ще проработят нейните рефлекси на социолог, психолог и най-вече на организатор. Задачата й не е лека, още повече че тя е външен човек за системата на МВР. Искрено се надявам, че Бъчварова ще успее. Валери Симеонов, депутат, съпредседател на Патриотичния фронт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи