Проверяваме онлайн злоупотребяват ли партии с името ни

Гражданите ще могат да проверяват онлайн дали някоя партия или коалиция е използвала без тяхно съгласие името и личните им данни за регистрация за местния вот. Това ще става в специална секция на сайта на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), а целта е политическите формации да престанат „да крадат лични данни“ с изборна цел.

Регистрацията на партии и коалиции за участие във вота на 25 октомври започва днес и ще продължи до 9 септември. За целта формациите трябва да внесат в ЦИК или в общинските избирателни комисии поне по 2500 подписа от граждани. Автентичността на парафите се проверява от ГРАО.

„Партиите вече задължително трябва да бъдат регистрирани като администратори на лични данни. Към тях има изпратени указания как да работят с набираната информация“, обясни пред БНР Веселин Целков, член на КЗЛД.

Освободени от регистрация по Закона за защитата на личните данни са местните коалиции, но и те трябва да поддържат списък с информация кой набира подписи в списъците с поддръжниците на политическите сили, как се предават и как се обработват в коалицията.

На изборите за Европейския парламент бяха подадени 1 600 жалби за злоупотреба с лични данни в списъците със симпатизантите и поддръжниците на участието на партията в изборния процес. След проверките са били глобени 32 партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини