Румяна Бъчварова: Имаме план с три варианта за действие с бежанците

Бежанците - това е най-голямото предизвикателство пред Европа в новия век. Това заяви пред Нова тв вътрешният министър Румяна Бъчварова.

От два месеца имаме план с три варианта на развитие на ситуацията. Разработени са мерките и за най-апокалиптичния план - ако се стигне до ситуация, сходна на тази в Македония. Регистрираме всички, които преминават границата, хващаме нелегалните, връщаме тези, които искат да преминат към Сърбия. Ние изпълняваме всичките си задължения, каза тя.

Взимаме и допълнителни мерки, но ние не можем да ограничим изцяло достъпа на бежанци, допълни тя.

Според вицепремиера проблеми с регистрацията на бежанците има в Гърция, не толкова в Турция и Македония. В Гърция, според Бъчварова, нямало никаква регистрация на бежанците. „До момента почти няма върнати бежанци от Европа. Първо, самото връщане е много скъпо. Второ – то не може да бъде насилствено осъществено. Защото тези хора очевидно търсят друга перспектива за живота си”, отбеляза вътрешният министър.

"Провеждаме 100% контрол на границата с Турция. Не случайно това е най-голямото предизвикателство пред Европа в момента. На практика ние осъществяваме много строг контрол и изпълняваме своята роля като външна граница на шенгенската зона”, посочи Румяна Бъчварова.

Очаквайте подробности!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини