Депутат копае тайни тунели в Плиска

Депутатът от „Атака“ проф. Станислав Станилов и това лято е зарязал морето и ваканцията и копае в археологическия комплекс Плиска. 72-годишният народен представител проучва тайни тунели в старата българска столица.

„Голямата базилика е съградена след приемането на християнството и е израз на неговото тържество, побирала е над 1000 души“, разказва Станилов. Той има интересна теза за манастирския комплекс край базиликата: "Тук може би е написана кирилицата от Св. Климент Охридски.“

Новите открития в Плиска привличат тълпи от туристи. Само през август през касата до представителната Източна порта са минали 6700 души с билет. Колко са гратисчиите, които профучават с автомобилите си право към Голямата базилика, която е на около километър, никой не може да каже. Миналия август посетители са били с 50% по-малко, отчита Георги Майсторски, директор на Историческия музей в Шумен.

Още през май честванията на 1150 години от покръстването на българите привлякоха интереса към Плиска. А после и разкопките на аязмото и бликналата от него вода. Във вторник сутринта заварваме две сестри с баща им, дошли чак от Благоевград. "Пътувахме 10 часа. България е пълна с чудеса и си струва да се видят", обясняват момичетата и първата им работа е да стигнат до т.нар. свещен кладенец. Имат да си пожелават много работи.

На една от колоните има табела, че водата не може да се ползва. За да се мият работниците, е извадена вода в бидон. От престоя се е избистрила като сълза и момичетата молят поне да си намокрят ръцете, а после дълго се кръстят.

"Непрекъснато идват хора", обяснява археологът Юлиян Савев. Разказва как пред очите му към 30-годишна жена дошла на две патерици. След десетина минути си тръгнала, носейки ги на гръб. Нямали време да я разпитват как се е случило чудото.

Работният ден на археолозите започва в 6,30 ч. Електрическа помпа непрекъснато изтласква вода от кладенеца в Голямата базилика, поне 10 кубика на ден, и я изпуска в полето.

Работниците Митко и Пешо във вторник бяха дежурни да копаят с лопати наносите от дъното на аязмото. "Говорим си с ада", провикват се мъжете от 8 м дълбочина. През пет минути пълнят кофите с камъни и пръст. Всичко се изсипва в количка, а после пенсионираният пожарникар Димитър я кара при ситото на археолога Юлиян. Там всичко се преравя за находки.

През това време Димитър за пореден път се хвали, че е бил на школа с бъдещия премиер Бойко Борисов, а той не се надувал и се държал като „колега“.

Митко и Пешо се подхилват отстрани и твърдят, че откакто газят в свещената вода, се карат по-малко с жените си, тоест тя лекува семейните отношения.

Император изгорил тунел

Депутатът проф. Станилов проучва интригуващите тайни ходници в Плиска. От цитаделата, където са жилищните дворци, излизат 7 тунела на север. Най-дългият е над 300 м и е опожарен от византийския император Никифор I Геник. Проходът излиза от двореца на Крум.

Целта е била владетелят да може да излиза и влиза инкогнито. Иначе според мълвата тайните проходи са били прокопани от вътрешни заговорници, но проф. Станилов не мисли така. Височината им е до 2 м, до метър са широки, стените са от дърво. Има и един, в който е можело да се разминат два коня.

Станилов е ръководител и на разкопките на уникалната елипсовидна арена от 800 кв. м. Въпреки че от години я проучва заедно с колегите си Андрей Аладжов и Мариела Инкова, още не е ясно за какво е служила. Археолозите предполагат, че е построена за еднократна употреба и после е засипана с пръст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини