Машинист от влака ковчег София-Кардам бедства със 140 лв. пенсия

Помощник-машинистът от влака София-Кардам, който преди 7 г. се превърна в ковчег за 9 души, бедства трудоустроен с пенсия от 140 лв. След трагедията Георги Николов от Горна Оряховица се поболял и от 2010 г. е инвалид.

"Изпаднах в дълбока депресия с паническо разстройство. Това са последствията от преживения ужас и не мога да излизам от дома. Опитвам се да оцелявам ден за ден, тъй като заболяването ми пречи да си намеря работа и да издържам семейството си", обяснява Николов.

В злополучната нощ той и машинистът Христо Колев са спасили много хора от пламъците във влака. През юни миналата година след мъчително боледуване Колев почина и бе десетата жертва на изпепеления влак. Медиците установили, че смъртта му е причинена от бактерия, която предизвикала чревно-вирусна инфекция. Абцесът сринал имунната система и досъсипал увреденият му черен дроб след погълнатия отровен дим.
Колегата му пък се бори за оцеляването си. Заради ограничените семейни доходи съществува реална опасност той и семейство му да останат и без жилище, тъй като не могат да погасяват вноските по ипотеката.

Във страницата си във Фейсбук той и отправил апел: "Помогнете ми да погася ипотечния заем и да оставя след мен нещо на дъщеричката ми, на която ще прехвърля жилището. Ако може да отделите по 1, 2, 5 лв. или колкото са ви на сърце. С много хора стават чудеса. Никого не задължавам, само се моля на добрите хора, защото знам, че са сред нас и дано ми помогнат", призовава Георги Николов.

Той споделя още, че са необходими 32 000 лв. за погасяването на кредита. Горнооряховецът е търсил подкрепа от президента, омбудсмана, министри, но до момента няма отговор. Продължава да изпраща свои апели до народни представители, партии и институции, които също остават без реакция. Благодари обаче на състрадателни хора, които са му помогнали да внесе 7200 лв. по заема. Бившият железничар очаква здравната каса да излезе с решение за отпускане на специално лекарство, облекчаващо състоянието му. Изпадналият в безизходица мъж е готов да започне почасова работа, която отговаря на здравословното му състояние, за да може достойно да изкарва прехраната си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини