Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Близо 22 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към 31.12.2014 г. възлизат на 21 953 млн. евро, което е с 5.9% по-малко в сравнение с 2013 година, съобщават от НСИ.

През 2014 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 8 945 млн. евро, и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4 576 млн. евро.

Тези дейности заедно формират 61.6% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял намалява общо с 2.9 пункта спрямо предходната година. В сектор „Строителство” преките чуждестранни инвестиции достигат 994 млн. евро, или със 7.0% повече в сравнение с 2013 година.

По предварителни данни през 2014 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 21 493 млн. лв. и в сравнение с предходната година нарастват с 18.8%. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 6 287 млн. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4 815 млн. лева. През 2014 г. тези сектори заедно формират 51.7% от общия обем разходи за ДМА, показват данните, цитирани от БГНЕС. В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 1 928 млн. лв. и са с 48.3% повече в сравнение с 2013 година. През 2014 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства със 7.1 пункта в сравнение с предходната година и достига 46.1%. Същевременно намаляват вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура – с 6.2 пункта, за закупуване на земя – с 1.8 пункта , и за транспортни средства – с 0.4 пункта, които формират съответно 27.0, 5.7 и 11.1% от общия обем инвестиции в ДМА.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете