Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Ангела Меркел се срещна с Тереза Мей в опит да спаси постигнатото от нея споразумение за Брекзит

Българските превозвачи протестират в Брюксел Очакват подкрепа от колегите си

Руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела САЩ реагираха с критики

15 детски градини и 20 млн. лв. за ремонти

Корнелия Нинова: Избрахме Конституцията пред резолюциите на ПЕС

Юнкер втрещен от развитието с Брекзит Британската премиерка с отчаян опит да спаси сделката

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 12 декември 2018

АПИ поставя нови мантинели три месеца след катастрофата край Своге

Турски полицай застреля началника си

Първите електробуси на София тръгват утре

Гръцкият парламент отменя планирано със закон намаляване на пенсиите

Големите училищни ремонти приключват след 6 месеца Отварят обновеното СУ "Найден Геров" след Нова година

Александър Манолев: Китай доближава топ 10 на търговските ни партньори

Близо 22 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към 31.12.2014 г. възлизат на 21 953 млн. евро, което е с 5.9% по-малко в сравнение с 2013 година, съобщават от НСИ.

През 2014 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 8 945 млн. евро, и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4 576 млн. евро.

Тези дейности заедно формират 61.6% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял намалява общо с 2.9 пункта спрямо предходната година. В сектор „Строителство” преките чуждестранни инвестиции достигат 994 млн. евро, или със 7.0% повече в сравнение с 2013 година.

По предварителни данни през 2014 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 21 493 млн. лв. и в сравнение с предходната година нарастват с 18.8%. Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 6 287 млн. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4 815 млн. лева. През 2014 г. тези сектори заедно формират 51.7% от общия обем разходи за ДМА, показват данните, цитирани от БГНЕС. В сектор „Строителство” инвестициите за ДМА са 1 928 млн. лв. и са с 48.3% повече в сравнение с 2013 година. През 2014 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства със 7.1 пункта в сравнение с предходната година и достига 46.1%. Същевременно намаляват вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура – с 6.2 пункта, за закупуване на земя – с 1.8 пункта , и за транспортни средства – с 0.4 пункта, които формират съответно 27.0, 5.7 и 11.1% от общия обем инвестиции в ДМА.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.