Алексис Ципрас - Опитоменият бунтар

Той дойде на власт през януари като бунтар, воюващ срещу условията на кредиторите, унижаващи Гърция. За победата италианският премиер Матео Ренци му подари вратовръзка. Ципрас каза, че ще я сложи, когато се пребори за отписване на дълг. На 20 август подаде оставка като премиер, без да сложи подаръка. В същия ден Гърция получи първия транш по новото спасително споразумение (за до €86 млрд.). С по-лоши условия от тези, заради които свика референдум на 5 юли и го спечели с 61,3%. Но след като ги прие, срещу бунтаря тръгна бунт в партията му СИРИЗА.

Алексис Ципрас (41 г.) знаеше, че сделката с еврозоната ще възмути мнозина в коалицията на радикалната левица СИРИЗА. Най-младият премиер от 150 години в Гърция обаче едва ли предполагаше, че това ще му коства държавния пост. "Трябваше да приема сделката, с много точки от която не съм съгласен, или Гърция да изпадне в хаотичен фалит", опита се да обясни той. Но 43-ма от 149-те депутати в 300-местния парламент не я подкрепиха и тя бе одобрена с гласове от опозицията. Ципрас обеща да поиска вот на доверие, но като разбра, че няма да мине, тръгна към избори. Бързаше да са на 20 септември, за нямат време отцепилите се 25 хардлайнери от СИРИЗА в групата "Народно единство" да се организират.

Така левичарят, у когото мнозина виждаха новия флагман за борба срещу налаганото от десницата (най-вече от германската) затягане на коланите в Европа, демонстрира добър инстинкт за политическо оцеляване.

Ципрас е роден в покрайнините на Атина 4 дни след свалянето на военната хунта - на 28 юли 1974 г. Баща му, строителен предприемач, е привърженик на соцдвижението ПАСОК, а по-големите му брат и сестра членуват в младежката организация на компартията. Той също става неин член на 16 години. Твърди се, че го направил под влияние на съученичката си Перистера Базиана, наричана Бети, с която се запознава на 13 години. Той и сега живее с нея, без да са сключили брак, имат двама синове. По-малкият е кръстен Орфеас Ернесто на революционера Ернесто Че Гевара.

През 1990 г. Ципрас става нещо като лице на ученически протести срещу реформите в образованието, които в крайна сметка са отменени, а образователният министър - сменен. Тогава тв водеща прави интервю с него и впечатлена завършва с думите: "Алексис, когато се срещнем след 20 години, ти вече ще си премиер."

Докато учи за строителен инженер, зарязва комсомола и се прехвърля в лявата коалиция „Синаспизмос“ (предшественичката на СИРИЗА), където расте в йерархията сред силна конкуренция. Мнозина са недоволни, когато през 2006 г. тогавашният й лидер Алекос Алаванос налага Ципрас за кандидат-кмет на Атина. Той взема 10,5%. През 2008 г. Ципрас е избран за лидер на „Синаспизмос“, след като Алаванос не се кандидатира. Казват, че оттогава двамата не са разменили и дума.

С хладнокръвие, ораторско майсторство и нюх към властта Ципрас дочака изборната победата през януари. Но като премиер трябваше да плаща дългове, да преговаря с кредитори. Често пъти играеше доброто ченге, лошото бе финансовият му министър Янис Варуфакис. Ципрас направи най-хазартния си ход с референдума, за да отстъпи след това. Може би му хареса да е сред евроелита, особено след като започнаха да го хвалят за "смелия му избор".

Въпреки разцеплението в СИРИЗА опитоменият бунтар има големи шансове пак да бие на изборите, макар и без да получи мнозинство. Но изглежда подарената му от Ренци вратовръзка ще остане в гардероба. В последното си интервю някак забрави да спомене за отписване на дългове, за каквото настояваше непрекъснато, а само за разсрочване.

Вече рядко ходи на мачове

Ципрас от тийнейджър е заклет фен на футболния отбор "Панатинайкос", но откакто влезе в голямата политика, рядко ходи на стадиона. През 2007 г. шеговито казва: "Ако не спечелим шампионата тази година, ще спра да вярвам в Дядо Коледа." Отборът не спечели, но Ципрас вероятно и преди не е вярвал в Белобрадия старец, тъй като не е религиозен. Като премиер отказа да се закълне пред Библията. До 2012 г. обикаляше из Атина с мотор, но вече поулегнал предпочита сигурността на колите.

ЗА НЕГО

Гърците виждат в него лъв

Мисля, че гърците ще подкрепят Ципрас, тъй като виждат в него лъв. Те станаха свидетели как той даде всичко от себе си в преговорите (с кредиторите). Подкрепяме Ципрас и всички, които не се страхуват да си изцапат ръцете.

Пабло Иглесиас, лидер на испанската лява партия "Подемос" ("Ние можем")

Предаде се пред кредиторите

Ципрас се предаде пред кредиторите. Егото му попречи да се противопостави на Тройката, както изискваше предизборната платформа на СИРИЗА. Той съзнателно реши да се превърне в нов Дьо Гол, или по-скоро в Митеран (френски президент социалист, избран през 1981 г. с радикална лява платформа, която не може да изпълни и сменя политиката). В нощта на референдума Ципрас взе решението не само да се предаде пред Тройката, но и да приложи условията на капитулацията с идеята, че е по-добре прогресивно правителство да ги прави, отколкото подставените им местни лица, които биха ги реализирали с ентусиазъм. Това доведе до мутиране на СИРИЗА и разцеплението й.

Янис Варуфакис, бивш финансов министър на Гърция

Пиян капитан на неуправляем кораб

Какво прави той? Алексис Ципрас да не би да е пиян капитан на неуправляем кораб? Предсрочните избори още веднъж ще хвърлят страната в пълна несигурност, ще доведат до политическа парализа и ще нанесат още един удар по икономиката. Изглежда всичко се жертва в името на вътрешния стремеж за премиерски пост.

Андонис Самарас, бивш премиер на Гърция и екслидер на "Нова демокрация"

Отказа да прави лява история

Алексис Ципрас се отказа да прави лява история в Гърция. Целта е ясна - подчинение на кредиторите и олигарсите. Непостоянната и нерешителна стратегия на премиера създаде трагична ситуация с идеологически и политически последствия. Лявото обаче не трябва да остане само 7-месечен епизод. Скъпи борци и другари от ръководството на единна СИРИЗА, вразумете се, преди да е станало твърде късно, свикайте голям форум и осъзнайте, че с поредните заеми заробвате гръцкия народ за десетилетия напред.

Манолис Глезос, антифашистка икона и бивш евродепутат от СИРИЗА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи