Издирват младеж и старец из планините (обзор)

Двама души се издирваха из Витоша и Малешевската планина, недалеч от река Струма, а трети бе спасен от доброволци в района на Сливен.

Планинската спасителна служба до късно снощи издирваше 21-годишен мъж, изчезнал в района на Черни връх, съобщи агенция „Фокус“. Младежът и баща му се разхождали из Витоша в неделя, но синът се отделил и загубил. Той обаче бил без телефон.

Изчезнал е и възрастен мъж от симитлийското село Крупник. 70-годишният Борис тръгнал на разходка в планината над населеното място. Вечерта не се прибрал, а синът му подал сигнал в полицията. Изчезналият дядо познава добре гората, но близките му се притесняват да не е пострадал.

Планинските спасители от Сливен успяха да намерят колоездач, закъсал в Балкана. 38-годишният Николай от Габрово, потеглил с велосипед от връх Ком към нос Емине с амбицията да постави нов рекорд в изминаването на 600-километровото трасе, разказаха спасители, участвали в акцията. Той имал GPS, чрез който близките му следели неговото движение. В неделя сутрин обаче дълго стоял на едно място. Към 11 ч близките се обадили на тел.112 и съобщили координатите му. От Сливен потеглили доброволци и пожарникари. Открили го за 2 часа, близо до с. Нейково. Николай имал травми по краката, защото трябвало да бута счупеното си колело, а обувките му не били удобни за ходене. Мъжът тръгнал с велосипед от Ком два дни след бегача Кирил Николов-Дизела, който постави рекорд. Сливенските спасители са убедени, че и той щял да го направи, но с велосипед, защото се движел с много добро време.

Издирване със снимки

Платформа за събиране

Международният комитет на Червения кръст и още 23 национални дружества, сред които и БЧК, създадоха интернет платформа, чрез която могат да се събират хора, разделени от съдбата заради военни конфликти, бедствие или преследване. Тя се намира на адрес www.tracetheface.org. Там могат да се качват снимки на хората, които издирват свои близки, а те ще могат да се свържат с тях именно чрез платформата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини