Разбиха прозорците на кметството в Гърмен

Сградата на кметството в размирната община Гърмен осъмна с изпочупени прозорци от хвърлени камъни. Към 6 часа сутринта охранителите дошли на работа и първи забелязали,че пет от прозорците на първия етаж са изпотрошени.

Кметицата Минка Капитанова е убедена, че това е дело на протестиращите, но водачите на бунта срещу ромското гето отричат да имат нещо общо.

Според кметицата обаче на последният организиран протест участниците публично се заканили, че вече няма да търпят и обещали безредици. Тя свързва заканите с погрома на кметството. Пред полицията Капитанова е заявила още, че се страхува за живота си след този случай и е поискала да и се осигури охрана.

"На този протест във вторник вечер е имало призиви за неподчинение, за саморазправа с ромите. Последва и атентатът срещу кметството. Служителите ни са в стрес и шок от атаката и изпочупените прозорци и входна врата. Аз също се страхувам за безопасността на мен и моите служители. Вече водих разговори с високопоставени лица в МВР, ще поискам да се гарантира здравето и живота на всички в общинска администрация. Ще искам и лична охрана. За мен има реална заплаха за живота ни и трябва полицията да вземе веднага адекватни мерки, за да не се стигне до ексцесии и инциденти", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Полицията е взела записите от видеокамерите в кметството, но поради тъмнината трудно ще бъдат разпознати вандалите, посегнали на кметството.

Веднага ще засилим полицейското присъствие в района за недопускане на нарушаване на обществения ред, на отбивката за ромския квартал непрекъснато има жандармерия, но вече е разпоредено изпращането на още полицейски сили, увериха от ОД МВР - Благоевград.

Напрежението в Гърмен ескалира тези дни, когато се разбра, че МРРб и ДНСК отлагат за втори път премахването на незаконните къщи в ромското гето. Протестите в общината са срещу двойните стандарти на държавата и не спират вече четвърти месец. А поводът за разбунтувалите се граждани бе побой на роми над българи, които им направили забележка за силна музика.

До момента са бутнати 8 незаконни къщи в гетото от общо 124.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини