234 млн. лв. за екопроекти дава правителството

Правителството отпусна вчера 234 млн. лв. за завършването на проекти от оперативната програма “Околна среда” (2007-2013 г.), които се изпълняват в момента. Те бяха договорени над бюджета на програмата, за да не се допусне загуба на евросредства от стария програмен период заради проекти, които изостават със сроковете за завършване.

Наддоговарянето на средства беше одобрено в началото на 2013 г. от първото правителство на Бойко Борисов, като условието беше да не се надвишава с повече от 10% общият бюджет на програмата, който е 3,5 млрд. лв. Според данните на системата за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България към момента договорените средства са за над 4,8 млрд. лв., което е с 37% отгоре.

Сред рисковите проекти бяха изграждането на нови депа за отпадъци, които трябваше да заменят старите и неотговарящи на европейските изисквания сметища. Довършването им най-вероятно ще стане с пари от бюджета. Европейската комисия не отпуска вече пари за сметища, тъй като те трябваше да бъдат готови още през 2009 г.

Рискови са и проектите за изграждането на водопроводи, канализация и пречиствателни станции в много общини, включително и по морето. За довършването им ще се търсят средства от новия програмен период.

За да се гарантира, че парите по ОПОС ще се усвоят през 2014 г., в програмата бяха заделени близо 100 млн. лв. за купуване на 274 пожарни коли за борба с пожарите в природни паркове и резервати, както и средства за нови автобуси за по-големите градове.

По данни към 15 август по “Околна среда” (2007-2013 г.) са разплатени 88% от средствата, или над 3,1 млрд. лв. По този показател тя е на второ място от седемте оперативни програми, които се финансират от структурните и кохезионния фонд на ЕС. На първо място е програма “Развитие на човешките ресурси”, по която са разплатени 2,2 млрд. лв., или 93% от бюджета за периода 2007-2013 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини