Плевнелиев откри щаба на НАТО в София

Президентът Росен Плевнелиев преряза лентата на щаба на НАТО в София. Така нариченият щаб за интегриране на силите на НАТО се намира в сградата на министерството на отбрана срещу института "Пирогов".

По същото време такива щабове на Алианса бяха открити и в Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония.

Военните не бива повече да възлагат поръчки за военни способности на не НАТО-вски производители на оръжия. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония за откриването на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

"Обръщам се с думи на благодарност към всички, които допринесоха да активираме щабните елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи. Гражданите очакват колективните сили и отбрана да бъдат стратегически приоритет", заяви Плевнелиев.

По думите му, свободата, демокрацията и върховенството на закона, човешките права и свободи са висша ценност.

"Свободата и демокрацията не са даденост и трябва да се отстояват ежедневно. Откриването на Щабните елементи е израз за солидарността на Алианса. Тези щабове ще бъдат свързващото звено при провеждането на общи учения. НАТО е отбранителен съюз на демократични държави", добави Плевнелиев.

Според него, това, че сме отбранителен съюз не означава, че сме пасивни.
"Подобряваме своите способности за отбрана и противодействие. НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен. Ще изградим адекватни способности, за да защитим суверенитета и териториалната ни цялост. МО ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ-29", каза още Росен Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини