Най-големите страхове на европейците са свързани с “Ислямска държава”

Преди време една група хора се бе заела да боядиса част от Андите в Перу с бяла боя. Целта бе белите повърхности да отразяват слънчевите лъчи и да изстудяват върховете. Хем налудничево, хем гениално. Но това действие много ми прилича на вица, в който мравките тръгнали на лов за слонове, полазили един, но той ги отръскал от себе си и само една (на име Пешо) успяла да допълзи до главата му. Тогава останалите завикали в хор: „У-ду-ши го, Пе-шо!" Проблемът с климатичните промени е слонът, а действията ни, ясно какво. Държавите преговарят повече от 20 години по темата без видим резултат. Парижката конференция този декември е финалният етап, от който се очаква да приключи с амбициозно споразумение за климата. В България обаче не обичаме да говорим по такива теми, те просто не са ни в дневния ред.

„Няма резервен план Б, ако климатичната конференция в Париж приключи с неуспех", предупреди еврокомисарят с ресор климатични промени Мигел Канете. Дори папа Франциск призова ООН да заеме „много твърда позиция“ по въпроса на срещата през декември. Формулата е проста: климатични промени има, те се дължат на човешката дейност, а последиците от това са стигнали опасно високи стойности. Опасенията да се повдигне темата, разбира се, са свързани с нежеланието да се рискува икономическият растеж, като се приемат мерки за опазване на климата. През 2009 г. борбата срещу измененията в климата бе една от най-актуалните теми. Обсъждаха я и държавните, и правителствените ръководители. Но до впечатляващи резултати така и не се стигна. Тогава икономическата криза засенчи усилията за опазване на климата. Днес други перипетии, които стоят на дневен ред пред света, отново „крадат“ от вниманието по темата.

В очакване на конференцията на ООН за изменението на климата в Париж глобално изследване на Pew Research Center (б.р. - център за анализи, базиран във Вашингтон) отчита, че климатичните промени са сред топзаплахите за редица държави. Анкетираните в 19 от 40 страни посочват, че изменението на климата е най-голямото им притеснение. Загрижеността за променте във времето обаче е сравнително ниска в Европа. Докато средно 42% от всички запитани по света са загрижени за климатичните промени, то в Европа не смятат, че този проблем е толкова належащ. Безпокойство по темата се отчита най-високо в Испания (59%), а най-ниско (14%) в Полша. В Европа средно 70% изразяват сериозни опасения относно нарастващата заплаха от “Ислямска държава”. В Испания е най-висок делът на страха от ИДИЛ (77%), но като цяло това безпокойство е високо в целия континент. Китай и Индия, Бразилия и Аржентина са сред големите държави, където темата за климатичните промени предизвиква най-голямо притеснение за сметка на другите проблеми.

Необходимостта от преосмисляне на отношенията между хората и природата в хода на климатичните промени, които водят до по-екстремални климатични условия, е все по-належаща. Трудна задача на фона на факта, че покрай традиционната индустрия междувременно се е развила и една индустрия на климатичната грижа - разрастваща се с всевъзможни форуми, конференции, организации. Тя функционира превъзходно - точно защото никак не спъва работата на другата индустрия, а мирно си съществува редом с нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи