ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Италианският президент Матарела: Заблуда е, че премахването на Шенген ще гарантира сигурност

Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио.

Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.

„Опитът да се затварят границите се оказа заблуда с оглед мащабите на явлението (миграционна криза). Кризите не бива да ни парализират. Както казваше (един от основателите на Европейския съюз Жан) Моне, Европа възникна в резултат на кризи. Сега има нужда от просветени държавници. Логиката на обявяване на извънредно положение прави Европа по-слаба. Необходими са единни правила за правото на убежище, които да надхвърлят правилата, залегнали в Споразуменията от Дъблин, и да бъдат не само нови, но и общоприети”, заяви Матарела.

Според него трябва да се излезе от рамките на чисто икономическата политика и да се разгърне по-обхватна визия.

„Стабилността на Европа не зависи само от единната валута и от финансите, а също така от растежа и от работната заетост. Системата на единна европейска валута е недовършена. Трябва спешно да бъде наваксано загубеното време и да се пристъпи към по-засилена интеграция”, коментира той.

По думите му настоятелно се налага необходимостта от широкообхватно и демократично правителство на зоната на еврото, защото икономическите политики не могат повече да се управляват на междуправителствено ниво.

„Слабостите в политиката на ЕС са видни именно в неадекватността на националните държави по отношение на кризите, която се измерва напоследък и с действията по отношение на явлението миграция. Трябва да си дадем сметка колко илюзорно е да се мисли, че премахването на еврото или неговото отслабване ще възвърне загубения суверенитет на националните държави”, посочи италианският президент.

Според него подобна перспектива е историческа отживелица. „Без този съюз европейските страни щяха да бъдат по-слаби, със задушаващи се пазари, които са блокирани на границата, а икономиката щеше да загуби и онези нематериални блага, които се превърнаха в структурна спойка на нашето общество и на нашия модел, като се започне с европейското гражданство”, заяви Матарела.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.