Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Италианският президент Матарела: Заблуда е, че премахването на Шенген ще гарантира сигурност

Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио.

Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.

„Опитът да се затварят границите се оказа заблуда с оглед мащабите на явлението (миграционна криза). Кризите не бива да ни парализират. Както казваше (един от основателите на Европейския съюз Жан) Моне, Европа възникна в резултат на кризи. Сега има нужда от просветени държавници. Логиката на обявяване на извънредно положение прави Европа по-слаба. Необходими са единни правила за правото на убежище, които да надхвърлят правилата, залегнали в Споразуменията от Дъблин, и да бъдат не само нови, но и общоприети”, заяви Матарела.

Според него трябва да се излезе от рамките на чисто икономическата политика и да се разгърне по-обхватна визия.

„Стабилността на Европа не зависи само от единната валута и от финансите, а също така от растежа и от работната заетост. Системата на единна европейска валута е недовършена. Трябва спешно да бъде наваксано загубеното време и да се пристъпи към по-засилена интеграция”, коментира той.

По думите му настоятелно се налага необходимостта от широкообхватно и демократично правителство на зоната на еврото, защото икономическите политики не могат повече да се управляват на междуправителствено ниво.

„Слабостите в политиката на ЕС са видни именно в неадекватността на националните държави по отношение на кризите, която се измерва напоследък и с действията по отношение на явлението миграция. Трябва да си дадем сметка колко илюзорно е да се мисли, че премахването на еврото или неговото отслабване ще възвърне загубения суверенитет на националните държави”, посочи италианският президент.

Според него подобна перспектива е историческа отживелица. „Без този съюз европейските страни щяха да бъдат по-слаби, със задушаващи се пазари, които са блокирани на границата, а икономиката щеше да загуби и онези нематериални блага, които се превърнаха в структурна спойка на нашето общество и на нашия модел, като се започне с европейското гражданство”, заяви Матарела.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.