Гръм и дъжд идват от Атлантика

Влажни въздушни маси от Атлантическия океан ще донесат в неделя гръмотевици и дъждове в Източна България, силен вятър с до 70 км/ч в Дунавската равнина и захлаждане в цялата страна. Извън източните райони в останалите части на България, ако има валежи, те ще са символични, съобщи за „Труд“ Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET.

Захлаждането у нас ще започне от Северозапада. Затова утре следобед в София ще е 25 градуса, а по същото време в Сливен, Хасково и Ямбол - цели 35. „Разликата в температурите у нас през следващите 48 часа ще е 15 градуса“, посочи Матев. И даде следния пример: в Ловеч вчера е било 39 градуса, а в понеделник ще е 24.

В последните дни България бе едно от най-топлите места в Европа (за сравнение в петък вечерта в София бе 25 градуса, а в Барселона - само 19). „Това се дължеше именно на въздушните маси от Атлантика“, каза още Матев.

В понеделник, вторник и сряда ни очаква свежо време, като температурите ще са между 22 и 29 градуса. В първия ден от седмицата валежите по Черноморието ще спрат, но във вторник и сряда разкъсаната облачност ще продължи да властва. Според прогнозата дъждовете няма да са съществени.

В сряда сутрин във високите полета като Софийско, Костенец и Ихтиман ще е едва 10 градуса. В четвъртък започва заоблачаване от югозапад и ще вали. В петък и събота пак се задават превалявания, но те ще са между 20 и 25 л/кв.м и то предимно в Западна България. Градусите ще са между 19 и 25. От неделя започва затопляне, което ще продължи и през първите дни на по-следващата седмица. Затова на 15 септември за първия учебен ден времето ще е приятно.

“Всяка промяна в климатичните условия е предизвикателство за организма и особено за мозъка. Когато има внезапно понижаване или повишаване на температурите, най-напред се изострят хроничните заболявания”, припомниха пред „Труд“ невролози. Например при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, а що се отнася до мозъка, в тези ситуации може да се провокират главоболия, епилептични припадъци, вестибуларни кризи. В много горещите дни се повишава броят на застигнатите от инсулти и инфаркти. Зачестяват и катастрофите - шофьорите често заспиват на волана или по-лесно губят контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини