130 години от Съединението на България

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на България.

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение". 

Столична община организира тържествено отбелязване на празника, съобщиха от пресцентъра на общината. Церемонията ще се състои от 11.30 часа, пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81.

В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева.

Пловдив е център на честванията на 130-та годишнина от Съединението на България. Тържествата ще започнат по традиция с международния маратон "Съединение". Стартът е в 09.30 часа в град Съединение, а финалът и награждаването е в 12.00 часа на едноименния площад в Пловдив.

40-ят международен маратон, които е с дължина 24 километра, ще се проведе под патронажа на кметовете на Пловдив и Съединение. Отбелязването на Деня на Съединението продължава в 10.00 часа в катедралния храм "Света Богородица", където ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Непосредствено след това ще бъдат поднесени цветя на признателност пред паметника на Захари Стоянов в града и на паметната плоча на загиналия на 6-ти септември 1885 година - майор Райчо Николов.

За пловдивчани и гостите на града в са предвидени и много забавления. От 12.30 часа на площад "Стефан Стамболов" ще се състои концерт на духовия оркестър на Пловдив, а от 17.00 часа ще започне и представянето на "Биг бенд Пловдив".

От 19.00 часа пред Военния клуб в града на тепетата, комитет "Родолюбие" ще представи традиционната възстановка на събитията от 1885 година. Половин час по-късно в Регионалния исторически музей, ще бъде открита изложбата "Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции". Кулминацията на честванията ще започне в 20.30 часа на площад "Съединение", където ще има тържествена заря - проверка. Слово ще произнесе президентът на републиката Росен Плевнелиев.

С военен ритуал по издигане на националното знаме ще започнат честванията по повод Съединението във Велико Търново. Началото ще бъде в 10.30 часа пред сградата на местната администрация. След това кметът на общината инж. Даниел Панов ще произнесе празнично слово. В 10.45 часа Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен богослов на площада пред паметник „Майка България”.

Следва военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност. Точно в 11.00 часа отново пред сградата на Общината в тържествен марш ще премине Почетният караул на НВУ „Васил Левски”. По традиция празничната програма ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”. Организатори на всички събития са Община Велико Търново и Националният военен университет „Васил Левски”.

В Сандански празничното отбелязване на Съединението на България ще започне в 11.00 ч. с тържествено шествие на Духов оркестър и мажоретен състав по главната улица „Македония” от площад „България” до Паметника на Генерал Тодоров, намиращ се в началото на парковата зона на Сандански, където ще бъдат поднесени венци и цветя от община Сандански и ще бъде прочетено тържествено слово.

В Сливен тържественото честване на годишнината ще се проведе на централния градски площад „Хаджи Димитър”. От 11.00 часа започва церемонията по издигане на националното знаме на Република България с участието на Военен духов оркестър и армейска част, ще има слово за Съединението, както и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Ще бъде отслужен молебен за здраве и добруване. По – късно, от 11.30 часа, отново на площад „Хаджи Димитър” започва концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

В 11.30 часа в Катедралния храм „ Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък, където казанлъчани посрещат новината за Съединението преди 130 години, ще бъдат отслужени тържествен Молебен и Водосвет за благоденствието на българския народ.

В програмата , с която ще бъде отбелязана историческата годишнина, ще вземат участие църковен хор при катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ и самодейци на НЧ „ Братство“, село Енина.

По повод Деня на Съединението в Казанлък гостува изложбата „Българското Съединение в изкуството“ . Основната й тема е изкуството, отразяващо събитията през 1885 година – Съединението и Сръбско – българската война. Събитията от есента на 1885 година и техните герои намират отражение в българското и чуждестранното графично, живописно, декоративно, литературно и драматургично изкуства. В изложбата са показани творби големите български художници Георги Данчов, Николай Павлович и др. - самите те участници в тези събития.

Честванията на 130-годишнината от Съединението на България в Ловеч ще започнат с Божествена Света литургия. Тя ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в приземния храм "Въведение Богодорично" при катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий".

В 11 часа отвън ще има молебен за благоденствие. След това тържествено ще бъде вдигнато националното знаме. Концерт ще изнесе представителният духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия.

По-късно в парка "Стратеш" ще бъдат наградени победителите в детското велосъстезание "Деца на колела", посветено на празника.

В изложбената зала на Регионалния исторически музей може да се види изложбата "Свобода и национално съзнание".

Събитието по празничното отбелязване на Съединението на България във Видин ще започне в 11.00 часа пред паметника на "Скърбящия воин". Тържествено слово ще произнесе кметът на Видин, венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника-костница от признателните видински граждани.

В Ямбол 9:30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на загиналите за националното ни освобождение, до хотел „Тунджа“.

В 10:30 часа в Музея на бойната слава ще се състои ритуал за издигане на националното знаме с празнично слово на кмета на общината и благодарствен молебен. В 11:00 часа ще бъде открита нова експозиция – временна изложба „Полеви команден пункт на 29-ти пехотен Ямболски полк“. Празничният 6 септември ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини