Милена Дамянова: Не бива децата да се делят на държавни и частни, всички родители плащат данъци

"Не бива политиците да продължат да разделят децата на държавни и частни, защото всички родители солидарно плащат данъци".

Това посочи пред bTV председателят на Комисията по образование Милена Дамянова във връзка с приетия от парламента Закон за предучилищното и училищното образование.

„Това е законопроект, който беше разработван в продължение на няколко години. В него са участвали над 400 души. Това е законопроект на активната професионална и родителска общност. Не става въпрос за пари, които ще отидат в една или друга институция. Тук става въпрос за въвеждане на принципа „парите следват детето и ученика”, заяви Дамянова.

По думите й е редно държавната субсидия да се получава от всички деца, когато държавата е казала, че обучението е задължително до 16-годишна възраст.

„Нелепа спекулация е, че вземаме от бедните, за да даваме на богатите. Тези средства са за обучение - не са нито за материална база, нито за допълнителни услуги като безплатни занимални. Те ще отидат за покриването на задължителните учебни предмети.

Няма как парите обаче да следват детето в една друга държава”, допълни Дамянова. Според нея, след като държавата е признала частните училища и детски градини, тя трябва да даде възможност за по-широк достъп до тях.

„Това е принцип, който ще влезе в сила от 2018 година. По този начин даваме равен шанс на всички деца, независимо от социалния статус на тяхното семейство”, каза още Милена Дамянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини