На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Започват ли нов период САЩ и Русия

НАТО провежда военни учения в Черно море, в които участва и Украйна. Ученията се казват “Морски бриз 2015”. Като се има предвид, че те не се казват например “Морска буря”, може да се предположи, че целта на маневрите е само да се подчертае близостта на Украйна и Запада. С други думи, това е опит да се каже, че НАТО не застрашава Русия.

Но Русия не седи със скръстени ръце и в отговор на учението, чието значение може да се обобщи с девиза “Украйна е с нас”, веднага минава в контраатака. Под мотото “Славянско братство” тя започва мащабни учения заедно с Беларус и Сърбия. Русия сякаш казва: “Ако Украйна е с вас, Сърбия е с нас”.

И така, чрез тези военни учения НАТО и Русия влязоха в грандиозна схватка. Тази схватка обаче съвсем не означава, че е налице пряка военна заплаха в отношение на едната или другата страна. Защото дори не става дума за това, че САЩ и Русия правят учения, за да засилят конфронтацията помежду си. Това е борба, насочена за определяне на границите на сферите на влияние в Източна Европа. Ако на север САЩ искат да притеглят на своя страна Украйна, на юг Русия прави същото със Сърбия. Сърбия против Косово, Беларус против Украйна. По този начин Русия и САЩ показват един на друг кой къде трябва да “спре”.

Конфликтът

в Близкия изток

Като се гледат тези две учения, не е трудно да се разбере политиката на двете държави в Източна Европа. Но когато стане дума за Близкия изток, е почти невъзможно да се каже кой каква политика води.

В този регион, преди всичко в Ирак и в Сирия, не става дума за ясно определени флангове. Освен това тук няма държави, които пряко да влизат в конфликт една с друга. Конфликтите протичат между отделни групи. Не е ясно кой на чия страна е и кой коя група поддържа. И също така не може да се каже, че в Близкия изток Русия и САЩ водят задочна война. Всичко допълнително се обърква от факта, че действащите лица в близкоизточните конфликти съвсем не се изчерпват с Русия и САЩ.

В събитията на Балканите, в Грузия и в Украйна Русия и САЩ успяваха да заобиколят европейските страни, които все се опитваха да се намърдат между тях. И днес те могат да решават проблемите си директно. И е възможно да дойде ден, когато ще се появи договореност за това, че Сърбия ще води проруска, а Украйна – проамериканска политика. Т.е. двете страни тайно ще постигнат консенсус по въпроса кой на коя страна да остане.

Опит да се разреши проблемът

Нещо подобно днес е актуално и за Близкия изток. Русия казва, че може да вземе участие в борбата с ИДИЛ, демонстрира свой подход към тази организация. Всичко това подсказва, че започва нов етап. Нещо повече, на някой би могло да се стори, че това е било заявление на Обама – дотолкова е близък подходът на Русия.

Освен това заявлението от руска страна съвпадна по време с провеждането на някои предварителни преговори. Специалният представител на САЩ за Сирия посети Москва и се срещна с руския си колега. Темата бе прекратяването на войната в Сирия. В този формат САЩ обявиха, че водят преговори също така със Саудитска Арабия, чиято роля в сирийската криза не е неизвестна.

Това означава, че официалните лица на САЩ и Русия са решили да се заловят за работа, при това едните се ангажират със Саудитска Арабия, а другите – с Иран. Не е трудно да се предскаже какво ще последва. Европейските сили вероятно ще продължат да остават извън играта. После, така както и в Източна Европа, САЩ и Русия ще проверят своите граници на влияние, а след като достигнат оптималните договорености, ще понижат градуса на конфликтите.

* Материалът е публикуван в турското издание “Стар”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.