На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

През юли – покупките на храни спадат, на мебели растат

И през юли търговията на дребно отбелязва двуцифрени ръстове спрямо година по-рано, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Както и през предишни месеци най-голям ръст отбелязва търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – от 18.6%. През този летен месец сериозно увеличение има и при покупката на мебели, битова техника и други стоки да бита – с 13.2 на сто. С 11.1 на сто нараства и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки.

В същото време спрямо предходния юли се свива търговията с облекло, текстил, кожени изделия и обувки – с 5.1 на сто, с 4.8 на сто намаляват оборотите при продажбите на храни, тютюневи изделия и безалкохолни напитки, при компютърна и комуникационна техника – с 3.3%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3%.

Средно обаче оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, нараства спрямо предходния юли с 0.1 на сто, според сезонно изгладените данни.

На месечна база – спрямо юни, отново ръстът се води от поръчките по пощата, телефона и интернет – с 2.2 на сто, от мебели и стоки за бита – с 1.6 процента и с ръст от 1 на сто при продажбите на облекло и обувки. В сравнение с юни има свиване при продажбите на компютри и друга комуникационна техника – с 3.2 на сто, а търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – с 1 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.