През юли - покупките на храни спадат, на мебели растат

И през юли търговията на дребно отбелязва двуцифрени ръстове спрямо година по-рано, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Както и през предишни месеци най-голям ръст отбелязва търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - от 18.6%. През този летен месец сериозно увеличение има и при покупката на мебели, битова техника и други стоки да бита - с 13.2 на сто. С 11.1 на сто нараства и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки.

В същото време спрямо предходния юли се свива търговията с облекло, текстил, кожени изделия и обувки - с 5.1 на сто, с 4.8 на сто намаляват оборотите при продажбите на храни, тютюневи изделия и безалкохолни напитки, при компютърна и комуникационна техника - с 3.3%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3%.

Средно обаче оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, нараства спрямо предходния юли с 0.1 на сто, според сезонно изгладените данни.

На месечна база - спрямо юни, отново ръстът се води от поръчките по пощата, телефона и интернет - с 2.2 на сто, от мебели и стоки за бита - с 1.6 процента и с ръст от 1 на сто при продажбите на облекло и обувки. В сравнение с юни има свиване при продажбите на компютри и друга комуникационна техника - с 3.2 на сто, а търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини