Съмнителен пакет в лагера на турски спасители в Монтана вдигна по тревога МВР

Промяна в правилата за управление на електроенергийната система ще позволи на бизнеса да участва в осигуряване на студен резерв

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Палестина

Катастрофа между автомобил и снегорин на магистрала “Марица”, един човек е пострадал

Дженифър без секс цяла година

Хърватското правителство прие Истанбулската конвенция

Саркози заяви, че обвиненията в корупция срещу него са лъжа и манипулация

Вижте кои са предложените от председателя Пламен Георгиев за членове на новата комисия за борба с корупцията

Възстановено е движението на влакове в междугарието Долна Махала – Карлово

Студентка спечели конкурса за лого на “Варна-Европейски град на спорта”

Задържаха деца за незаконна сеч

Николай Нанков издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала „Струма“

РИОСВ – Бургас проверява сигнали за бедстващи щъркели

Столетна будка за вестници се прероди за нов живот край Дунав Ломчани и вестник „Труд” възстановиха най-старата и красива вестникопродавница в България

Вижте резултатите от проверката на пешеходните пътеки в страната (ГРАФИКИ) Пет области са системни нарушители на правилата за сигнализация и маркировка

През юли – покупките на храни спадат, на мебели растат

И през юли търговията на дребно отбелязва двуцифрени ръстове спрямо година по-рано, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Както и през предишни месеци най-голям ръст отбелязва търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – от 18.6%. През този летен месец сериозно увеличение има и при покупката на мебели, битова техника и други стоки да бита – с 13.2 на сто. С 11.1 на сто нараства и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки.

В същото време спрямо предходния юли се свива търговията с облекло, текстил, кожени изделия и обувки – с 5.1 на сто, с 4.8 на сто намаляват оборотите при продажбите на храни, тютюневи изделия и безалкохолни напитки, при компютърна и комуникационна техника – с 3.3%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3%.

Средно обаче оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, нараства спрямо предходния юли с 0.1 на сто, според сезонно изгладените данни.

На месечна база – спрямо юни, отново ръстът се води от поръчките по пощата, телефона и интернет – с 2.2 на сто, от мебели и стоки за бита – с 1.6 процента и с ръст от 1 на сто при продажбите на облекло и обувки. В сравнение с юни има свиване при продажбите на компютри и друга комуникационна техника – с 3.2 на сто, а търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – с 1 на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.