Проф. Николай Михайлов: Липсват ни пътни връзки в посока север-юг

Промяна в стратегията за развитие на стратегическата пътна инфраструктура в България предложи проф. Николай Михайлов, председател на Български форум транспортна инфраструктура. Това се случи по време на четвъртия дебат от националната кампания „Деветте пътя към еврофондовете 2015 - 2020“: „Региони в растеж“, организиран от в. „Труд“ и в. „24 часа“, съвместно с КРИБ. До момента развитието на пътищата в страната е било изток – запад, като са се ограничавали връзките север-юг, посочи Михайлов.

В същото време стратегическите международни коридори, които минават през България са, точно посока север-юг: Солун – София – Русе – Букурещ и Истанбул – Малко Търново – Бургас – Варна – Русе – Букурещ. Михайлов попита още възможно ли е в средата на програмния период да се направи актуализация на програмата и да се преразгледат средствата за нови пътни направления, за които са отделени общо 370 млн. лв. Регионалният министър Лиляна Павлова отговори, че това няма как да стане, но правителството ще търси финансиране извън еврофондовете за цялостно развитие на пътната инфрастуктура в страната.

Михайлов заяви още, че освен 7-те най-големи града в България с над 100 000 жители, които се свързват чрез магистрални пръстени, още няколко големи градове трябва да имат директни връзки към магистралите, за да се развиват. Той изброи Монтана, Видин, Враца, Смолян и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини