Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Нивото на Дунава падна под нулата

Нивото на Дунава падна под условната кота 0, съобщиха от АППД. Край Оряхово водните стоежи са -2/-5/ см, а до 2 дни при Русе те ще слязат до -5 см.

Реката не може да пресъхне, защото първо би трябвало да пресъхнат притоците й, обясниха хидролози. Нивото има определена кота спрямо Черно море. За Русе тя е 11,99 м. И когато се каже, че нивото е 32 см, те са над тази нула. Общата кота на водната повърхност в българския участък е 12,59 м.

Ниските дълбочини се дължат на маловодието в Горния и Среден Дунав и в притоците му Сава, Драва, Велика Морава и Тиса, които се вливат на територията на Сърбия. Речното ниво не е под установеното от Дунавската комисия за българо-румънския участък.

Всички корабособственици са предупредени за опасните плитчини по фарватера /плавателния път/. Те трябва да се изчакват и претоварват секциите, като провлачват по 1-2 секции в конвоите. При ниски води по Дунава се появяват общо 33 проблемни места от устието на река Тимок до Силистра, включително около островите Милка, Вардим, Батин, Косуй, Попина и Тутракан.

До края на новия програмен период /2014-2020 г./ България и Румъния ще подновят съвместния проект за подобряване на навигацията по Дунава. Той включва най-тежките участъци, включително и в Долен Дунав до Браила. Двете страни са задължени да поддържат корабоплаването по чл. 4 от Белградската конвенция.

Три кораба на АППД вече монтират 380 нови брегови знаци и 12 фара по Дунава, доставени по проект от ОП „Транспорт“. Доставени са и 160 плаващи навигационни знаци /буйове/. Система за мониторинг позволява да се проследява дистанционно къде са буйовете и бреговите фарове. Тя засича опити за кражба, повреда и промяна на местоположението им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.