Шизофрения обзе институциите за руските полети до Сирия (обзор)

На 7 септември т.г., когато Външно вече е отказало на Русия хуманитарни полети до Сирия, дипломатическото ни ведомство е пуснало самолет на московското военно министерство да мине над наша територия два пъти, за да отиде до държавата на Башар Асад.

След като в медиите излезе маршрутът на машината ИЛ-62М от 223-ти руски летателен отряд (виж в галерията долу), от МВнР на България няколко часа проверяваха информацията, а после заявиха: "МВнР е издало разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември. Руската страна декларира като цел на полета превоз на персонал на дипломатическа мисия. МВнР няма основание за отказ и съгласувано с останалите компетентни институции издава разрешението. Полетът не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военнотранспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия."

Според информация на Ройтерс от 8 септември, цитираща говорителка на българското МВнР, решението за отказа е взето в "предишните няколко дни". Излиза, че докато публично министрите Даниел Митов и Николай Ненчев помпат мускули пред Кремъл, те са разрешили прелитането на руски военен самолет. Припомняме, че дипломат №1 на България заяви, че ще позволи прелитане, ако Русия позволи да проверяваме товарите на българско летище. А военният министър Николай Ненчев добави, че нашите ВВС ще прихванат всеки руски самолет до 15 минути.

В същото време прелетелият самолет е получил разрешение без проверка на товара и съответно наши изтребители не са го прихващали.

Говорителката на Външно Бетина Жотева отрече във фейсбук отказът към Русия да е свързан с искане на САЩ и нарече въпроса "обиден". Тази неофициална информация обаче бе потвърдена вчера от в. "Ню Йорк таймс", който Жотева едва ли може да нарече пропаганден сайт, както квалифицира медиите, задали и този въпрос. Попитано официално от "Труд" дали е искало да спрем руските полети за Сирия, посолството на САЩ заяви: "По принцип политиката на САЩ е да запазва конфиденциалността на своите дипломатически комуникации. Затова нямаме коментар по този въпрос. Тази политика се спазва независимо дали е имало такава комуникация или не."

Данните от сайта flightradar24.com, който следи в реално време всички полети по земното кълбо, не дават пълна информация за маршрута на руския самолет, прелетял над България.

Излитането е на 7 септември в 8,23 ч местно време от московското международно летище "Шереметиево". След като напуска територията на Русия, аеропланът влиза в България над Шкорпиловци, следва билото на Стара планина, завива при Карлово на юг, минава над Пазарджик, Батак, Доспат и Барутин и влиза в Гърция. След полет над Кавала, Тасос, Лимнос и Хиос, минава над Кипър, а сигналът изчезва на километри от брега на Сирия до град Латакия. Връщането е същия ден, като след напускането на България сигналът изчезва над Черно море.

Самолетът Ил-62М принадлежи към 223-летателен отряд - държавна авиокомпания на министерството на отбраната на Русия. Базирана е на летище Чкаловский в градчето Щьолково, сателитно на Москва. Задачите са да извършва пътнически и товарни превози в страната и чужбина по държавни поръчки, а по изключение изпълнява и търговски полети. Авиозвеното неколкократно е имало проблеми с въздухоплавателните власти, тъй като по закон на военните им е забранено да извършват търговска дейност. През 200 8 г. компанията е попаднала в списък на руската прокуратура с 38 авиокомпании, нарушаващи правилата за безопасност. Самолетите носят специални цветове или тези на "Аерофлот".

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": САЩ са помолили България

САЩ са помолили и България, не само Гърция, да откажат достъп до въздушното си пространство за руски самолети, летящи за Сирия, съобщи вчера в. „Ню Йорк таймс". „България се съгласи", написа авторът на информацията Нийл Макфаркахър.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест отказа да коментира дали Вашингтон играе някаква роля в случая, но посочи, че руските намерения били трудни за дешифриране. Правителствен източник от Вашингтон пък съобщи пред АФП, че през последните няколко дни в сирийската провинция Латакия кацнали два гигантски руски военнотранспортни самолета АН-124 и един пътнически.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини