Младежи в политиката - тук-там в големите партии

„Всеки комсомолец - пример за хулиганите!“ - подобни девизи, свалени от огради и заводски стени, и до днес могат да се намерят в антиквариатите. И напомнят за времената преди 25 години, в които работата за благото на партията е била почти задължение.

 Днес „комсомолите“ на формациите все повече се превръщат в банка „кадри“, макар и по-често за акции на младите партийци от всички цветове. Чуваме я я покрай спортен празник, я заради друг вид масовка. Младежите, които искат да се занимават с публична дейност, все по-често имат шанс за кариера, когато са в партийна структура, показа проверка на „Труд“.

 Малко след създаването си през 2006 г. управляващата партия ГЕРБ сформира и младежка структура - МГЕРБ. Към днешна дата в нея членуват около 15 000 души на възраст до 31 години. И организацията се оказа сериозен резервоар за банка „кадри“, когато младата партия влезе в централната власт.

Първият лидер на МГЕРБ - Моника Панайотова, бе и евродепутат, и народен представител от ГЕРБ, но за вторите евроизбори се отказа от участие в листата. Сегашният лидер на бодрата смяна на ГЕРБ - Георг Георгиев, е народен представител в родния парламент. В по-предишния парламентарен мандат на младеж бе поверена комисията по външни работи и отбрана - неин председател бе Доброслав Димитров. В следващия мандат той напусна доброволно Народното събрание - официално по лични причини. Депутат младеж в първия си мандат бе и Александър Ненков.

Един от смятаните за успешни кметове на ГЕРБ - Живко Тодоров в Стара Загора, спечели местните избори в града преди 4 г., преди да навърши 30 г. Сега ще се бори за втори мандат.

Младежите от ГЕРБ са и доста активни по избори - доброволни акции, спортни празници, боядисване на детски площадки са част от новините, които могат да бъдат прочетени в сайта на организацията. Благодарение на ентусиасти от МГЕРБ на всички избори досега партията внася първа документите си за участие в ЦИК. Причината - младежи дежурят пред портите на институцията в продължение на седмици, за да пазят ред. Макар и първенството в регистрацията за избори да не носи никакви дивиденти.

BG социалисти пишат на Камерън

Младежкото обединение на БСП набъбна до 7500 души. В структурата, която бе създадена преди 6 г. по идея на тогавашния партиен лидер Сергей Станишев, членуват социалисти до 35 г. Клубовете на младите бесепари вече се разпростират и отвъд границите на страната – обединението има представителство в Германия, Австрия, Великобритания и Китай.

Инициатива на младежите от БСП във Великобритания е подкрепено от депутати на Лейбъристката партия отворено писмо до министър-председателя Дейвид Камерън относно предстоящ референдум за членство на страната в ЕС. „Близо 100 000 българи няма да имат право да изразят волята си по този въпрос, а същевременно плащат данъци и са пълноправни граждани на ЕС“, обясни пред „Труд“ лидерът на младите социалисти Вероника Делибалтова.

По настояване на сегашния лидер на БСП Михаил Миков през април конгресът реши да сложи квота от минимум 20 % младежи за всички изборни органи в партията. Към момента няма отчет на какъв етап е изпълнението на заръката. През пролетта Спас Керимов от младежкото обединение на БСП бе избран за заместник-председател на младежката организация на ПЕС – Млади европейски социалисти (ЙЕС). Миналата година БСП даде и най-младият евродепутат - Момчил Неков. На "Позитано" 20 казват, че младежкото БСП също има дълга скамейка от подготвени кадри - предишният председател на структурата Явор Гечев стана зам.-министър на земеделието в кабинета на "Орешарски"; Калоян Паргов, Драгомир Стойнев, Стефан Стефанов и Станислав Владимиров вече са членове на Изпълнителното бюро на БСП; а Стоян Мирчев и Филип Попов са най-новите попълнения в парламента. 

„Солидарно четене“ в подкрепа на читалищата, „Кмете, чуй ме!“, „Избрах БСП“, са част от инициативите ни през последните месеци. “SOSобразование“ е интернет подписка за популяризиране на негативните аспекти за системата на образованието в проекта за нов закон за училищното и предучилищното образование. Участвахме активно в събирането на подписи срещу споразумението за партньорство и търговия между САЩ и ЕС“, каза още Делибалтова. Предстои младежите да участват и в предизборната кампания.

МДПС с министър и много депутати

Младежката организация на ДПС е най-многобройната в страната - около последната сбирка на конгреса им членовете бяха над 20 000 души. Новата смяна в движението е и най-добре представената на изборни длъжности сред връстниците им от други формации. Една от причините е подходът в ДПС, че това е най-добрият начин за „производство“ на политически кадри.

В кабинета „Орешарски“ имаше дори министър младеж - Станислав Анастасов, който в края на мандата на правителството ръководеше едно от най-големите министерства - на околната среда и водите. Член на младежката структура бе и Неджми Али, който сега е в Брюксел, а преди това бе зам.-министър на отбраната.

Във всяко издание на парламента има по няколко депутати младежи. Сега това са 32-годишният Анастасов, по-младият от него Айхан Етем, който е в ръководството на МДПС, бившият председател на структурата Джейхан Ибрямов и др.

Настоящият лидер на младите в движението на Лютви Местан - Илхан Кючюк, е евродепутат. Той бе поставен на последното място в листата, което се смята за избираемо на вота през 2014 г., а задачата, която Лютви Местан тогава постави на младежите, бе да спечелят мястото в Европарламента.

МДПС е представена международно, а Станислав Анастасов е вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини