Мобилни групи предупреждават старци по селата в Шуменско Има ръст на сигналите срещу шофьори

Най-малко шест жертви на експлозия в химически завод в Чехия

Радев пред Нетаняху: Търговският ни обмен не отговаря на възможностите на нашите икономики (СНИМКИ)

Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Платиката царува в язовир „Съединение“

В края на лятото едрите екземпляри се търсят на дъно и фидер

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

В края на лятото риболовът в равнинните язовири из страната е труден. Температурата на водата все още е твърде висока, кислородът е намалял заради наличието на множество водна растителност. Поради всички тези фактори рибата не е особено активна. Най-често режимът й на хранене се свежда до изключително тесни граници – най-често вечерните часове, нощем или рано сутрин. По време на горещините през деня рибните пасажи предпочитат да стоят почти неподвижно в най-дълбоките части на водоемите, където водата е най-хладна. Често се виждат и ефектните плясъци на по-едри риби над повърхността. По този начин те се запасяват с допълнителен кислород.

Като изключим планинските язовири, където ситуацията е доста по-различна, в повечето затворени езера из Северна България се спазват определени правила за успешен излет. Традиционно през август и септември мераклиите за отдих сред природата подбират места за бивак, където има наличие на сянка. Най-често прохладата се търси в гористи местности. Има обаче и водоеми, където сенчестите участъци не са много. Въпреки това и те не са отписване, когато водеща сила при избора на място е наличието на приличен улов.

Един от най-нашумелите язовири за риболов през тази година е “Съединение”, недалеч от град Търговище. Той е популярен основно за въдичарите в региона, но се превръща във все по-гореща дестинация за ентусиасти от цялата страна. Водоемът се намира на 12 километра северно от града. Познат е още като “Бистра” – на името на едно от близките села. Любопитно е, че част от водите му са разположени в Търговищка област, а други – в Разградска. Водоемът е държавен и на него може да се лови с редовно заверен риболовен билет.

Платиката е видът, който царува тук. Това е малко нетипично за водоемите от околността. По принцип на малко места в Търговищко може да се заложи на платика, което привлича мераклиите към язовир “Съединение”. Любопитно е, че средният размер на рибите видимо се повиши през последните години. Платики по 400-500 грама вече са нещо съвсем типично за водоема, като не са редки случаите и на уловени по-едри екземпляри. Тази риба се мами предимно на дъно, особено през този сезон. Заради сравнително полегатите брегове пасажите се държат на по-голяма дистанция, което изисква използването на дънна въдица. Фидерът също върши добра работа в определени случаи.

Едни от най-посещаваните места на язовира се намират в Лознишкия ръкав. Местните експерти в риболова залагат изключително на качамака като примамка. Те поставят свареното царевично брашно в хранилката на въдицата, което се оказва неустоимо лакомство както за платиката, така и за каракудите. Важно е да се отбележи, че в язовира има богато видово разнообразие. Тук живеят каракуди с тегло над килограм, но сега не е най-добрият сезон за тях. Шарани също има, но са наплашени и трудни. Изискват продължително захранване и търпение. Когато говорим за платиката, тя може да бъде подмамена и с най-различни сладникави аромати. За стръв се използват торни или бели червеи. През август и септември едрите парчета обожават консервирана царевица.

При риболов на плувка можем да имаме успех, ако открием по-дълбоките участъци на язовира. Въпреки това трябва да очакваме риби с по-дребен размер. Освен вече споменатите видове със сигурност в живарника ще попаднат и бабушки. Голяма популация в езерото поддържа и един не толкова често срещан вид – сладководните попчета. Те налитат на всякакви видове червеи. Залагайки монтаж на леко, за препоръчване е мачовият риболов. Монтирането на голям ваглер е предимство от гледна точка на достигането до по-голяма дистанция. Освен това помага при наличието на вятър, като този водоем рядко остава без никакво вълнение.

Специално внимание заслужават хищните риби в язовира. Това важи в най-голяма степен за бялата риба, въпреки че пикът в улова й е през есента. Екземплярите се мамят най-добре на влачене от лодка в по-дълбоките части на не водоема. Най-добре е воблерите да газят около 5-6 метра дълбочина. Сега също се хващат, но епизодични риби, и то привечер, след залез-слънце. На куките понякога се закачат и едри костури. Те могат да се търсят и на жива рибка в района на стената. Митични са сомовете, които се спотайват по дъното. Всеки сезон от тук се улавят по няколко броя, но популацията им не е чак толкова висока.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.