Жандармерия възпря над 300 роми да не нахлуят в Гърмен

Жандармерия възпря над 300 роми да не влязат в центъра на Гърмен, където те искаха да отидат и да поискат сметка от кметицата за акция "Багер".

До момента в гетото са блъснати 10 незаконни къщи, а по график, в четвъртък трябва да бъдат разрушени още 17. Заради това ромите от бунтовната община Гърмен се организираха и направиха протест. Той беше забранен от общината, но ромите се съобразиха с решението на кметицата Минка Капитанова.

Близо 100 униформени полицаи и жандармеристи бяха блокирали входа към Гърмен и там спряха ромското шествие. Те на три пъти се опитаха да пробият плътния кордон, но не успяха. До сблъсъци не се стигна.

Ромите бяха добре подготвени за протеста си, имаха собствена охрана, някой ги беше снабдил с нови трибагреници и напечатени листовки с текст "Оставка за Минка Капитанова!".

Протестиращите не успяха да стигнат до Гърмен и кметството, затова скандираха пред полицията - искаме права, искаме, ток, искаме вода. Искаме закон за узаконяване на къщите ни, искаме общината да направи ПУП за махалата ни и да почне процедура по узаконяването на домовете ни, скандираха тарторите на ромите.

Те са ползвали тези дни за подготовката си адвокат от Българския Хелзински комитет. Смятат да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека.

В махалата около 50 роми останаха без покрив, след като им бяха бутнати къщите. Те са събрали строителни материали от тях и са започнали да градят нови бараки.

"Знаем, че са незаконни и тези бараки, но къде да отидем с децата, става студено, а общината не ни предложи друг вариант, казват те. Докато станат готови новите им домове те са превърнали колите си в спални.

На протеста ромите счупиха дървен ковчег ,с който символично погребаха законите в България.

Четири месеца търпяхме протестиращите българи от Гърмен да определят правилата и какво стана - бутат ни домовете. Сега сме решили, че няма да се дадем повече. В четвъртък няма да допуснем багерите да бутнат още 17 къщи, заканиха се ромите.

Един час продължи протестът на циганите, те упяха през това време и да блокират пътя за Гърмен и Ковачевица. Заканиха се всеки ден да правят мирно шествие до общината и да искат оставката на кметицата, дори поканиха българите да се присъединят към тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини