Общината дава заем на болница, за да й се издължи

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Разследват за изнасилване режисьора Люк Бесон

Гърция настоява за “географско или хронологическо определение” в новото име на Македония

От ДАНС успокоили Таско Ерменков, че водата в София е чиста

Атракция на релси: БДЖ пуска парен локомотив между София и Банкя

Боян Паунов: Под 4% е предложението за увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли Предвижда се подмяна на 20 км топлопроводи за тази година

Евродепутат: Има реални шансове ЕС да въведе контравизи за САЩ и Канада

Има реални шансове Европейският съюз да въведе контравизи за САЩ и Канада заради визите за България и още четири държави от ЕС. Това заяви евродепутат от ГЕРБ Емил Радев пред bTV.

В момента гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър могат да пътуват до Америка само с визи. По механизма за реципрочност обаче САЩ трябва да освободят от визов режим всички членки на ЕС. Това важи и за Канада, Япония и Австралия, които също не са отменили визите за всички европейски държави.

„Още през 2013 г. ЕК е приела механизъм за реципрочност на визите, който да не позволява нито една държава членка да бъде дискриминирана от трета страна. С две думи, когато всички държави членки са въвели безвизов режим за дадена трета държава, то тя следва за всички държави членки от ЕС също да въведе безвизов режим”, разясни Радев.

Водят се преговори в момента от България и Румъния заедно с ЕК за премахване на визите. На всеки шест месеца има доклади в ресорната комисия в ЕП за напредъка по този механизъм, но все още явен напредък няма, допълни той.

През април 2016 г. изтича двегодишният срок съгласно механизма и ако все още има визи за държави членки на ЕС, ЕК би следвало да въведе и визи за тези държави, допълни евродепутатът.

По думите му има напредък с Канада. От 2016 г. тя няма да изисква специални визи за хора, които вече са имали визи за Канада или имат неимигрантска виза за САЩ. Според него, когато зад България и Румъния стоят ЕК и ЕС, визите биха паднали много по-лесно.

“Ние пазим външните граници на Европа по-добре от много други стари държави членки”, посочи още Емил Радев. Според него поради тази причина в момента трафикантите избягват да минават през страната ни, а намират слабите места – Гърция, Македония, Сърбия.

Проблеми с корупцията има във всяка една европейска държава. Ние сме на 11-о място, в Гърция 99% от гражданите имат усещане за корупция, в Италия – 98%”, изтъкна още евродепутатът.

Според него трябва да се въведе механизъм за корупцията и върховенството на закона във всяка една държава-членка. „Съветът се съпротивлява срещу такъв механизъм, защото ще излязат проблемите във всяка една държава членка и няма да могат да бъдат сочени само България и Румъния като черните овци”, смята той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.