Вижте последствията от тропическия порой, удавил Пловдив: Мълнии подпалиха 6 къщи, евакуираха 12 деца от социален център

Тропически порой удави Пловдив в нощта на петък срещу събота, а непрекъснатият проливен 100-минутен дъжд превърна всички подлези и част от основните улици и булеварди в града под тепетата за няколко часа в плавателни.

Това се случва за втори път в рамките на 3 седмици, като за разлика от 20 август, сега поне нямаше ураганен вятър, паднали и изпочупени клони и дървета и се мина без човешки жертви.

"Този път обаче дъждът беше поне двойно по-силен. Водата извираше като гейзер от шахтите на около 2-3 метра заедно с много кал. На бул. "Санкт Петербург" шахта бе изхвърлена заедно с асфалта на няколко метра. Това бе невиждан от години в града ни тропически порой", коментира Иван Стоянов, директор на общинско предприятие "Чистота" в Пловдив.

В петък сутринта неговите служители и тези на фирма "Сиенит Инвест", която се грижи за поддръжката над 18 000 шахти в Пловдив, взеха превантивни мерки и ги почистиха, като особено внимание отделиха на критичните точки, но от усилията им нямаше особен ефект.

Навръх Нощта на музеите и галериите булевардите и улиците на Пловдив пак заприличаха на Венеция. Но този път само за няколко часа, тъй като до сутринта водата се беше оттекла в градската канализация и бе останала само лепкава кал.

През нощта обаче ситуацията бе доста критична на много места, а в Областната служба по противопожарна и аварийна безопасност са получени над 350 сигнала, съобщи говорителят й Петър Тосков. На огнеборците се наложило да гасят 6 пожара, причинени от мълниите - на покрива на жилищна кооперация на бул. "Шести септември" в Пловдив, в град Съединение и в селата Стрелци, Драгомир, Любен и Рогош. Изгорели са 100 кв. м навес и няколко помощни постройки. 12 деца от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. "Вратцата" в кв. "Изгрев" са били евакуирани по спешност през нощта, тъй като сградата, в която са били настанени, се наводнила и имало опасност от късо съединение.

Пороят е наводнил и приземния етаж на болница "Каридад" в кв. "Кючук Париж". Коли на спасителната служба са изтегляли през нощта десетки закъсали автомобили на Коматевския транспортен възел, на колелото на "Скобелева майка", надлез "Родопи", подлеза под Централна поща, бул. "Христо Ботев", "Васил Априлов", "Дунав", "Пещерско шосе" и ул. "Авксентий Велешки". Пострадали се оплакваха, че напразно звънели на тел. 112, но оттам никой не им вдигал.

Повече от 2 часа хиляди жители и гости на Пловдив пък останаха блокирани в музеите и галериите на Стария град, кв. "Капана" и центъра малко след откриването на едно от най-големите събития от културния календар - "Нощ/Пловдив 2015".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини