Заводът за боклук въодушеви властта (обзор)

Борисов води Москов да миришат след два месеца. Иска само макове да цъфтят там

Кристалина Георгиева: Жан-Клод Юнкер. щеше да каже: “Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова"

Еуфория обзе властта при откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци до софийското с. Яна. Лично премиерът Бойко Борисов, министрите на здравеопазването и на екологията Петър Москов и Ивелина Василева дойдоха за откриването на завода, чийто строеж започна при кметуването на Борисов през 2007 г. Събитието почетоха зам. -председателят на ЕК Кристалина Георгиева и ръководителят на ГД “Околна среда” на ЕК Джордж Кремлис.

Борисов на няколко пъти благодари на лидерите на ЕК. Страната ни многократно бе критикувана от Брюксел за проблемите с боклука на София и дори бе стартирана наказателна процедура. Накрая с отпуснати над 250 млн. лв. от ЕК по оперативната програма “Околна среда” (2007-2013) проектът бе реализиран.

“Питат ме кой е любимият ми проект в столицата, не мога да преценя, но заводът е бил винаги най-специалният, защото е ключов за функционирането на града”, каза кметът Йорданка Фандъкова.

“Със здравния министър Москов ще дойдем след 2 месеца, дали ще е така чисто и ще мирише хубаво. Това е действително много важно за хората”, закани се Борисов. Заводът ще превръща отпадъците в RDF гориво. След време то ще се използва от софийските тецове и така се очаква и намаление на цената на парното, обещават от общината. Проектът на “Топлофикация София” за оползотворяване на продуктите от завода за боклук е все още на хартия, обясниха обаче от дружеството. Оттам допълниха, че в момента търсят финансиране.

Сега изкуствени макове, напролет - истински

“Всички са оказали своя принос и затова благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави. Те стоят на входа, по това време на годината са изкуствени, но напролет цялото поле ще е в макове, защото то ни амбицира да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод”, заяви Бойко Борисов при откриването на завода.

Пространството бе специално украсено с изкуствени макове по волята на самия премиер. “Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода”, заръча Борисов на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска през януари т.г.

Акцията на БСП

Той визира акцията на социалистите, които садиха макове по време на кметската кампания през 2011 г. Тогава с ромски оркестър, трикольорна лента за рязане, погача и студена вода кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев “откри” несъществуващия завод за боклука. Идеята бе да се покаже, че Борисов не е изпълнил предизборното си обещание още от времето, когато бе кандидат за кмет. На “откриването” присъства лидерът на БСП Сергей Станишев, който се снима с маковете на полето.

“Призовавам да бъдем повече отговорни и да не допускаме никога чрез политическите и личните амбиции на лидерите на партии да се подлагат на изпитание здравето и финансите на цял град. Това предприятие е 100% общинско и е 100% на софиянци. Няма мечки, вълци, лисици, знаете как заварих София”, заяви вчера Борисов.

##########

ЕКОМИНИСТЪРЪТ

Сметището край Искър не е опасно

Екоминистерството няма опасения и притеснения за замърсяване на водата на р. Искър от депото за отпадъци край Самоков. Това каза вчера министърът на околната среда Ивелина Василева по повод медийни публикации, според които определеното място от общината е наклонен терен с много подпочвени води, само на 800-900 метра от терена. Според публикациите жители на Самоков твърдят, че разрешителното за строеж на депото е издадено на база документ с невярно съдържание и без ОВОС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини