Министърът Танев: Очакваме 100 млн. лева за заплатите на учителите

Министерството на образованието очаква 100 милиона лева за повишаване на заплатите на учителите, за които има обещанието на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви образователният министър Тодор Танев в сутрешния блок на БНТ.

Той беше категоричен, че през октомври учителите ще получат увеличение на заплатите и в момента се правят нужните изчисления.

Танев съобщи още, че заедно с министъра на спорта Красен Кралев извоюват създаването на физкултурни салони във всички училища, тъй като с днешна дата в половината от тях няма такива. За целта ще бъде създадена и Спортна академия, която да насърчава не олимпийския, а масовия спорт.

Образователният министър ще се бори и за програмата „таблет за всяко дете”, тъй като училището трябва да догонва интереса на децата. Той обаче призова за коренна промяна на обществото и медиите към учителската професия.

Танев доста се изнерви от въпросите, които според него сугестират негативно отношение и към министерството, и към работата му. Той посочи като пример репортажите по телевизии, които внушават, че въпросите за матурите могат да бъдат купени. И наричат това „изтичане на въпросите”, при положение, че става дума за „преписване”.

Затова министерството ще вкара двучленки и тричленки от родители, които да наблюдават протичането на матурите на монитори и да имат право на ограничено движение по коридорите, докато децата работят. Освен това въпросите вече ще бъдат подавани на модули – след като дадена част бъде решена в срок от 1 час, чак тогава да се преминава към следващата.

Танев се противопостави на тестовата система, защото тя е осреднен вариант за проверка на познанията и не дава реална представа за капацитета на даден ученик.

Той защити новия закон за училищното образование, тъй като с него „се развързват ръцете на мислещите учители”, които да увлекат и децата, без да се подчиняват на клишетата на инспекторати и закостенели директори. В тази връзка Танев бе категоричен, че много от неблагополучията в българското образование идват от зле и неподходящо написани учебници. „Няма да позволя професори, които вече са на възраст, на която са забравили, че са имали деца, да пишат учебници за деца”, категоричен е министърът.

Министърът на образованието откри учебната година в Английската гимназия в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини