Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Министърът Танев: Очакваме 100 млн. лева за заплатите на учителите

Министерството на образованието очаква 100 милиона лева за повишаване на заплатите на учителите, за които има обещанието на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви образователният министър Тодор Танев в сутрешния блок на БНТ.

Той беше категоричен, че през октомври учителите ще получат увеличение на заплатите и в момента се правят нужните изчисления.

Танев съобщи още, че заедно с министъра на спорта Красен Кралев извоюват създаването на физкултурни салони във всички училища, тъй като с днешна дата в половината от тях няма такива. За целта ще бъде създадена и Спортна академия, която да насърчава не олимпийския, а масовия спорт.

Образователният министър ще се бори и за програмата „таблет за всяко дете”, тъй като училището трябва да догонва интереса на децата. Той обаче призова за коренна промяна на обществото и медиите към учителската професия.

Танев доста се изнерви от въпросите, които според него сугестират негативно отношение и към министерството, и към работата му. Той посочи като пример репортажите по телевизии, които внушават, че въпросите за матурите могат да бъдат купени. И наричат това „изтичане на въпросите”, при положение, че става дума за „преписване”.

Затова министерството ще вкара двучленки и тричленки от родители, които да наблюдават протичането на матурите на монитори и да имат право на ограничено движение по коридорите, докато децата работят. Освен това въпросите вече ще бъдат подавани на модули – след като дадена част бъде решена в срок от 1 час, чак тогава да се преминава към следващата.

Танев се противопостави на тестовата система, защото тя е осреднен вариант за проверка на познанията и не дава реална представа за капацитета на даден ученик.

Той защити новия закон за училищното образование, тъй като с него „се развързват ръцете на мислещите учители”, които да увлекат и децата, без да се подчиняват на клишетата на инспекторати и закостенели директори. В тази връзка Танев бе категоричен, че много от неблагополучията в българското образование идват от зле и неподходящо написани учебници. „Няма да позволя професори, които вече са на възраст, на която са забравили, че са имали деца, да пишат учебници за деца”, категоричен е министърът.

Министърът на образованието откри учебната година в Английската гимназия в София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете