80% от българите в активна възраст не се движат

ГEОРГИ БАНОВ

80% от българите в активна възраст между 18 И 60 години не се движат съобщи министър Красен Кралев на 75% от тях нямат никаква физическа активност. Особео тежко е положението при децата. 18% от тях са със свръхтегло, а 8% стардат от затлъстяване, а 60% са с гръбначни изкривявания. Още по-тежко е положението от 1 до 4 клас. 

"Както ми каза един посланик от ЕС наскоро,  ние произвеждаме телевизионни зомбита, защото губим битката с компютрите и телевизионните игри. Усилията на министерството са насочени точно в обръщане на посоката. С 2,5 млн. лева са финансирани програми за извън училищна дейност като "Научи се да караш ски", "Научи се да играеш тенис" и други. Статистиката показва, че  20 на сто от децата, които се включват в тях продължават да практикуват спорта. Много се разчита на законовите промени, като часът по физическо, който сега съществува, да бъде изпълнен със съдържание. След 5-ти клас при децата ще се явят обучени треньори, които да ги накарат да спортуват. Така те в един момент ще стигнат по стъпките на шампионите. Това е европейска практика, която се ползва най-вечер във Великобритания, където за нея са отделени 600 млн. евро. От първи до 4 клас трябва да се формират основите на физическото образование и възпитания.

Министерството на спорта и това на образованието са направили работна група , която да се справи с проблема с училищните салони. В момента от 2400 училища , 800 са без всякаква база. Усилията , които полагаме сега ще станат ясни след 10 години, обясни министър Кралев. Той изнесе и статистика , че проблемът не е само български, но и за целия Европейски съюз. Една четвърт от европейците водят заседнал начин на живот. Като половин милион умират на година заради това. Той води до сърдечни заболявания, диабет и дори рак. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини