Австрия отложи делото на Гарсона, арестуван за смъртта на 71 бежанци

По молба на австрийските власти насроченото за 17 септември в Монтана дело за екстрадиция на Цветан Цветанов - задържан за смъртта на бежанците в камиона-ковчег край Виена е отложено, съобщиха от Окръжния съд в Монтана.

32-годишният Цветан Цветанов, известен с прякора Цецо Гарсона, бе арестуван на 31 август в дома си в Лом. Срещу него бе издадена европейска заповед за арест, според която той е замесен в смъртта на 71 мъже, жени и деца , задушени в хладилен камион на магистрала в Австрия.

Съдът остави Гарсона с постоянна мярка в ареста.

Роднините му обаче категорично отрекоха Цветанов да е шофирал камиона-ковчег и заявиха, че по същото време е бил със семейството си в Германия, за което имало свидетели и видеозаписи.

За да екстрадира Цветанов в Австрия, съдът поиска от тамошните власти да дадат гаранции, че след евентуална присъда мъжът ще може да се върне и да излежи наказанието си у нас. Очаква се и информация от нашата спецпрокуратура за дело, което е заведено срещу Цветанов в България за участие в организирана престъпна група.

Преди ден в Монтана е получено писмо от австрийския съд, който предлага заради международно обсъждане къде да се води разследването за смъртта на бежанците - в Австрия, Германия или Унгария, вземането на решение за екстрадицията да бъде отложено. Делото ще се гледа на 24 септември, заявиха от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини