На крачка от чудото във висшето образование

 И нашите университети с право на стопанска дейност

На 16-и този месец в парламентарната комисия по образование ще се разгледат поправки в Закона за висше образование (ЗВО), свързани с приетата стратегия за развитие на висшето образование.

Най-важни и фундаментални са поправките, внесени от МОН. Те касаят начина на финансиране на ВУЗ. В досегашния закон член 17 посочва, че в Република България висше образование се придобива в колежи, специализирани висши училища и университети. С течение на времето почти всички колежи се трансформираха във висши училища, а последните - в университети. Напълно се размиха границите между добри и слаби. Финансирането на калпак пък принуди много ректори да откриват неспецифични за техните университети специалности само и само да привличат повече студенти и свързания с тях финансов ресурс. И всичко това за сметка на качеството.

Хвърковатата чета на Бенковски се прероди в четата на "летящите професори". Пет правителства (от които 2 служебни), при 6 различни министри на образованието и постоянен състав и поддръжка от съвета на ректорите разработиха стратегия за развитието на висшето образование, която (истинско чудо!) бе приета с абсолютно единодушие в парламента. Сега стратегията трябва да придобие законова обвивка. Революционното в предлаганите поправки в ЗВО от МОН е коренна промяна в начина на финансиране. Най-добрите специалности ще получават държавна поръчка и субсидия, най-слабите - не! Подобно в развитите страни се явява субектът на "изследователските университети". По обективни и напълно прозрачни критерии МОН ще номинира най-силните в научно отношение университети, които ще бъдат обект на специално внимание от страна на държавата. Тези университети няма да са константна величина - някои ще допълват листата, други ще отпадат. Всичко ще зависи преди всичко от качеството на научната продукция. Това ще доведе до закриване на губещи направления в дадени университети и те ще трябва да се преориентират към развитие на специалности, в които са най-силни. По такъв начин държавата с финансови лостове ще може да регулира качеството на образование в университетите и тяхното преструктуриране.

Идеята университетите да имат право на стопанска дейност среща голяма подкрепа от съвета на ректорите и разбиране от депутатите. Тази възможност носи само на Харвард близо 30 милиарда долара приходи. Няма никаква логика нашите университети да бъдат лишавани от подобна възможност.

Текст, касаещ възможността за изнасяне на филиали и факултети в чужбина, се внася от доц. Борислав Великов. Това са отдавна чакани текстове, които ще дадат възможност най-силните наши университети да преподават напр. в Германия или Швейцария. Посочвам не случайно тези държави, понеже имаме изнесено обучение в Швейцария и предложение за разкриване на филиал или факултет от немска страна. При това нямаме никакви финансови претенции към България.

Приемат ли се тези поправки, Реформата (чудото) във висшето образование ще е факт. А с още няколко несъществени промени в ЗВО на практика ще имаме нов закон!

Акад. проф. Ваньо Митев е ректор на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи