Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Домусчиев: Остава искането ни за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов

„Остава ангажиментът ни да предоставим на главния прокурор сигналите, касаещи нередностите при подписването на договорите с т.нар. американски централи, както всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора”, съобщи Домусчиев.

„Аз и моите колеги от АИКБ и БТТП считаме, че срещата беше доста полезна и се стигна до определени решения, които се надяваме, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите, които изпитва индустрията и по-специално в цената на електроенергията и таксата задължение към обществото. Визирам някои от по-важните решения, до които стигнахме – първо относно пътната карта за реформи в енергетиката се разбрахме да я направим спешно и от утре почваме да работим в една работна група с председател вицепремиера Томислав Дончев. Вътре ще участват представителите на работодателските организации, министър Теменужка Петкова, председателят на парламентарната комисията по енергетика Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов. В тази пътна карта трябва да посочим мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката“, обясни Кирил Домусчиев.

„Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно въвеждането на за въвеждане на мораториум върху всякакви нови преференциални производства, даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия, коментира Домусчиев като обясни ,че точната формулировка за това предстои да се уточни. Също така се разбрахме да има наш представител към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР. Договорихме се, че ще има инициатива от страна на МС и ще бъдат предприети законодателни инициативи касаещи възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на преференциални цени в случай, че бъдат констатирано умишлени злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества. Ще има законодателни промени, касаещи разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружеството, чието производство се изкупува на преференциални цени“, каза още председателятна КРИБ

Що се отнася до подготвения от бизнеса протест на 30 септември, Домусичев посочи, че предстои въпросът да бъде обсъден във всяка от организациите. „Специално ние, участниците в днешните разговори, сме по-оптимистично настроени и се надяваме да се намерят резерви цената на енергията на индустрията да се върне на нивата отпреди 1 август”, каза още Домусчиев.

Шефът на БТПП Цветан Симеонов съобщи от своя страна, че предпочита ранните разговори и диалога пред протестите. „Доволни сме от това, че правителството и вчера, и днес пое ангажимента да се ускорят нещата във връзка с разглеждането на въпроса с държавната помощ за онези производители, на които им се изкупува енергията на по-високи цени. Проблемът остава много сериозен”, коментира Симеонов. „Разчитаме, че ще има напредък. Не бихме желали да влизаме в протести”, каза още той.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пък съобщи, че ще бъде съставена постоянно действаща работна група, която има за задача да следи за изпълнението на пътната карта в енергетиката. Групата ще бъде ръководена от Томислав Дончев и в нея ще участват всички работодатели

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.