Мобилни групи предупреждават старци по селата в Шуменско Има ръст на сигналите срещу шофьори

Най-малко шест жертви на експлозия в химически завод в Чехия

Радев към Нетаняху: Търговският ни обмен не отговаря на възможностите на нашите икономики (СНИМКИ)

Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Рашидов: Търсим начини да прекъснем каналите за разграбване културните ценности на Сирия

С международната общност се изправяме пред предизвикателството да търсим ефективни начини да прекъснем каналите на разграбване на хилядолетното културно наследство, незаконната търговия и също т. нар. кървави антики. Tова каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на конференция на тема “Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия”, предаде Фокус.

“Борбата с трафика на културни ценности с произход от територията на Сирия е болезнена и актуална тема. Страната е ограничена по географски признак, но трябва да я разглеждаме като част от един голям проблем стоящ пред европейската и световна общност”, заяви Рашидов.

Той посочи, този процес придобива в последните месеци реални измерения с натрапчивите картини, показващи сцени на необяснима разруха и ликвидиране на паметници, построени преди хилядолетия, за да бъдат унищожени днес в епохата на глобалното общество и технологиите, които ни свързват и би трябвало да правят света по-достъпен и по-разбираем.

“С много усилия и много дипломати върнахме от Канада едно огромно количество културно наследство. Днес сме свидетели на унищожаване на културни ценности. Част от тях са в невъзвратим процес”, подчерта министърът на културата. Той посочи, че уникални исторически обекти се разрушават до основи. “Предотвратяването на това няма да стане без обединяването на институциите в Европа, за да вземем всички едно съвместно решение”, допълни Вежди Рашидов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.