Рашидов: Търсим начини да прекъснем каналите за разграбване културните ценности на Сирия

С международната общност се изправяме пред предизвикателството да търсим ефективни начини да прекъснем каналите на разграбване на хилядолетното културно наследство, незаконната търговия и също т. нар. кървави антики. Tова каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на конференция на тема "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия", предаде Фокус.

"Борбата с трафика на културни ценности с произход от територията на Сирия е болезнена и актуална тема. Страната е ограничена по географски признак, но трябва да я разглеждаме като част от един голям проблем стоящ пред европейската и световна общност", заяви Рашидов.

Той посочи, този процес придобива в последните месеци реални измерения с натрапчивите картини, показващи сцени на необяснима разруха и ликвидиране на паметници, построени преди хилядолетия, за да бъдат унищожени днес в епохата на глобалното общество и технологиите, които ни свързват и би трябвало да правят света по-достъпен и по-разбираем.

"С много усилия и много дипломати върнахме от Канада едно огромно количество културно наследство. Днес сме свидетели на унищожаване на културни ценности. Част от тях са в невъзвратим процес", подчерта министърът на културата. Той посочи, че уникални исторически обекти се разрушават до основи. "Предотвратяването на това няма да стане без обединяването на институциите в Европа, за да вземем всички едно съвместно решение", допълни Вежди Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини