Парламентът реши: Отпада давността за престъпленията на комунистическия режим

Отпада давността за наказателното преследване на престъпления по време на комунистическия режим. Това решиха депутатите по време на второто гласуване на промените в Наказателния кодекс, предаде "Фокус".

Текстът бе подкрепен със 111 гласа "за", 30 "против" и 7 "въздържали се". Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления, извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения „възродителен процес“.

Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления против мира и човечеството; тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени определени длъжностни или партийни функции; престъпления, мотивирани и извършени на база на радикална религия.

Чавдар Георгиев от БСП в отрицателен вот заяви, че се воюва с химерите от миналото и е погазена Конституцията. "Няма да успеете и никой няма да ви повярва. Народът знае какво е била България и какво е сега. Не е това, което вие предлагате, пътят, който ще изведе България напред", заяви Чавдар Георгиев.

Милен Михов от ПФ посочи, че е гласувал против, защото този текст има предизборни цели.

"Той няма нито правна, нито историческа страна. Историята вече е изказала присъда. Гласувах против, защото възраждането на тази тема по законодателен път отворено отваря раната на Гражданската война. Чопкането на раните води до разделение и противопоставянето на българите. Никой син не се срамува от своя син. Необходимо ли е да противопоставяме синовете на офицерите и партизаните?", запита Милен Михов.

След гласуването от БСП поискаха оставката на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, тъй като по време на дебатите Филип Попов от БСП бе изгонен от пленарната зала, тъй като обвини в нищета българския парламент. По -рано от залата бе отстранен и независимият народен представител Велизар Енчев, тъй като нарече министъра на отбраната Николай Ненчев - "криптофашист".

Депутатите започнаха да скандират "Цецка", която в момента беше извън пленарната зала, но се отзова на скандиранията в зала. "Предлагам да се успокоим и да продължим работата си. Що се отнася до дисциплинарното наказание, има процедура, по която то може да се оспорва. Ще бъде разгледано и ще се произнесем", заяви тя.

Янаки Стоилов от БСП подчерта, че трябва да се има предвид, че българският парламент проявява недостиг и в този случай парламентът не е на ниво. Стоилов уточни, че мнението му е същото като на колегата му Филип Попов и призова Цецка Цачева да отмени наказанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини