Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

Програмата за селските райони дава 20 млн. евро за нови противопожарни кули

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. дава възможност на държавата да доизгради противопожарни кули в цялата страна. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на противопожарна кула на територията на ДГС „Елешница“ в с. Орцево, Община Белица. Тя подчерта, че средствата от 20 млн. евро по мярка 8 „Инвестиции в развитието на горските площи и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програмата, са напълно достатъчни и ще бъдат изградени противопожарни кули за допълване на националната система. „Амбицията на Министерство на земеделието и храните е да покрием 100 % от горските територии. В момента се работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите“, каза още министър Танева, съобщиха от земеделското министерство.

Десислава Танева каза още, че другата посока, в която работи МЗХ, е изграждането на нови горски пътища и рехабилитация на вече съществуващи такива. „Горската реформа, която проведе първото правителство на премиера Борисов, доведе до възможността след 90-те години да се изграждат нови горски пътища, които да служат за превенция на пожарите и най-вече за професионално, съгласно науката, ползване на горските територии“, обясни още земеделският министър. Тя уточни, че само за тази година на територията на страната са планирани да се изградят 535 км горски пътища и да се рехабилитират стари такива. „Югозападното държавно предприятие ще приключи тази година с 50 км изградени нови пътища, 15 км, които ще продължат да се изграждат и 100 км рехабилитирана горска инфраструктура. Това е посоката за професионално управление на горски територии“, категорична бе министър Танева.

Земеделският министър съобщи, че до момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 хил. декара горски територии. 1560 декара от тях са с огромна щета и с нужда от залесяване. „Най-тъжното е, че само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл. Винаги трябва да използваме възможността да възпитаваме българина и младото поколение как да пазим и да се грижим за гората. Недопустимо е да има засегнати 19 хил. декара и 96 % от тях да са плод на човешката небрежност“, подчерта Танева.

„Въпреки това обаче отчитаме два пъти намаление на щетите от горски пожари спрямо предходни години, които са били със сходен климат като тазгодишния. По-малкият брой щети се дължи именно на мерките, които МЗХ предприе. Именно те доведоха до по-бързо осведомяване на горските стопанства за възникнали пожари, а от там на Пожарната безопасност и предприемане в по-бърз срок на необходимите мерки. Завършването на националната единна информационна система чрез изграждане на противопожарни кули на територията на цялата страна, следва да доведе до още по-добър показател от това и много по-малка щета за българската гора“, посочи Десислава Танева.

Откритата противопожарна кула днес е една от общо 9-те, изградени по напълно приключил вече проект по ПРСР 2007-2013, като общата стойност на инвестицията по него е близо 4 млн. лева и 100% от средствата са предоставени по Програмата, допълни заместник-министър Георги Костов, който също присъства на събитието. Участие взеха и Любен Татарски, началник на кабинета на министър Танева и директора на ЮЗДП, на чиято територия са новооткритите 9 кули.

  

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.