Началникът на полицията в Асеновград с обвинение за лично укривателство

Началникът на полицията в Асеновград е с повдигнато обвинение за лично укривателство. Това каза на пресконференция в Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив, съобщи "Фокус".

По думите му, обвинението е за това, че той е спомогнал на пет лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления, които касаят кражба на стойност 1000 лева. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е от 2 до 8 години лишаване от свобода. В момента текат процесуално-следствени действия, очакваме да приключи разпита на двама свидетели, след което предстои спрямо него да бъде повдигнато обвинение и за търговия с влияние, каза още апелативният прокурор Иван Даскалов. Повдигнати са обвинения и на двама полицейски инспектори от Районно управление „Полиция”-Асеновград. Като при първия, който е работел по линия на Икономическа полиция е повдигнато обвинение за това, че не е изпълнил задълженията си свързани с водене на наказателно производство спрямо конкретно лице.

Той е имал информация за лице, което извършва престъпленияq свързани с кражба на дизелово гориво от автомобили във фирмата, в която е работил, но не е съобщил за това нарушение и такова престъпление не е било разследвано, съобщи апелативния прокурор. По думите му, освен това е купувал от него гориво на много по-ниски цени, за което му е повдигнато второ обвинение за вещно укривателство. Третият човек, който е обвинен е работил в група Териториална полиция в Асеновград, като той е спомогнал на лице, което е извършило престъпление да избегне наказателно преследване. Оказано е съдействие на извършител, което се е изразявало в даване на насоки, как и на кого трябва да заплати определена сума за да може кръвната му проба да стане от 1,54 на 1,2. Причината е, че до тази концентрация нарушението се обработва по административен път, а над нея се води престъпление. По думите на апелативния прокурор, няма връзка между двете дела, които се водят в Асеновград и Първомай. „Стечение на обстоятелствата беше, че в един и същи ден се наложи да работим и по двете досъдебни производства, което в голяма степен ни затрудни”, каза още Иван Даскалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини